Groenbemester

De winterrogge bedekt de grond dit jaar maar deels. Hoe dat kan? Ik weet het niet precies.

Misschien aan de late kant gezaaid. Of misschien is er een hongerige zwerm vogels voorbij gekomen net na het zaaien. Mogelijk eten de herten een hapje mee. Ik weet het niet. Maar zolang het langzaam doorgroeit, maak ik me nergens druk om.

De groenbemester neemt de voedingsstoffen uit de bodem op en houdt ze de hele winter vast. Zodat ze in het voorjaar weer aan de grond kunnen worden afgegeven. Na het onderspitten, dat dan weer wel. Dat klusje schuif ik graag nog een tijdje voor me uit!

Herten op bezoek

Onze moestuin voorziet niet alleen de tuiniers van groenten. Soms komen er gasten op bezoek, met of zonder uitnodiging. Deze winter komen de herten regelmatig langs.

Hoe we zo zeker weten dat het de hertjes zijn die mee eten? Ze laten hun sporen achter. Kleine hoefjes in de grond. Als ze alleen even zouden komen kijken, zou ik nergens over klagen.

Maar ze knabbelen aan onze boerenkool en dat vind ik minder leuk. Voor ze onze wintervoorraad helemaal opeten, oogsten we deze weken maar extra veel boerenkool. Genieten van stamppot van eigen kweek, zo lang het nog kan.

Andere tuiniers bouwen een hoog hek om hun tuin maar dat gaat ons te ver. Om van je tuin een gevangenis te maken, dat is nou ook weer niet de bedoeling.

Wintergroenten oogsten

De boerenkool is nu op z’n lekkerst: het heeft gevroren! Als we ’s ochtends mooi op tijd in de tuin aankomen, zijn de bladeren bedekt met ijskristallen.

Het oogsten is een snel maar koud klusje: het is een kwestie van de bladeren van de houtige stam afbreken.

De koude waterdruppels en ijskristallen springen speels van de bladeren af tijdens het plukken. Binnen de kortste keren zijn onze handen nat en ijskoud.

Gauw de bladeren in een tasje verzamelen en op huis aan! Lekker binnenshuis opwarmen: sloffen aan en gauw onder een dekentje op de bank. Uiteraard met een dampende kop thee erbij.

Fruitbomen

Onze recent geplante fruitbomen lijken het aardig naar hun zin te hebben. Een deel is door de harde wind van een tijdje geleden wat schuin gewaaid maar die zetten we wel weer rechtop.

Binnenkort ga ik palen in de grond slaan met gegalvaniseerd ijzerdraad er tussen. Kunnen ze daar een beetje tegenaan leunen en kunnen we het frame van bamboestokken weghalen.

Op die manier zullen de boompjes als het goed is minder wind vangen en dus makkelijker rechtop blijven staan. Mest hebben de boompjes niet nodig. In tegenstelling tot groenten, die wel veel mest nodig hebben, hebben fruitbomen nauwelijks bemesting nodig.

Grillig weer

Ik heb zo’n voorgevoel dat ik niet de enige tuinier bent die ’s ochtends vroeg als eerste het weerbericht bekijkt.

Mijn ogen dwalen automatisch naar de voorspellingen voor woensdag (mijn vrije dag) en het weekend. De rest van de dagen werk ik en kan het weer me weinig schelen. Zeker niet in deze tijd van het jaar: ik vertrek in het donker en kom in het donker weer thuis. Geen omstandigheden om naar de tuin te gaan…

Maar op woensdag en in het weekend grijp ik mijn kans: als de zon maar even schijnt, fiets ik naar de moestuin. Om wat wintergroenten te oogsten, lekker even buiten te zijn en gewoon even rond te kijken in ons tuintje. Want zoveel is er niet te doen in deze tijd van het jaar.

Zodra de zon erdoor komt en de lucht strak blauw is, kan ik haast niet wachten tot de lente begint. Nog een paar weken geduld, dan kan er weer gezaaid worden!

 

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.