Met de steeds langere en warmere dagen is het een feestje in de moestuin.

Sla en andijvie

Onze sla- en andijvieplanten groeien opeens enorm snel. Op het moment dat we de eerste plantjes in de grond zetten, enkele weken geleden, heb ik ook wat sla en andijvie gezaaid. Die zaden zijn uitgekomen en de kleine plantjes heb ik deze week tussen de inmiddels grote sla- en andijvieplanten geplant. Zo begint de tweede ronde planten al te groeien terwijl de eerste ronde nog niet eens klaar is. Dit is in onze ervaring de beste manier om de hele zomer door oneindig veel sla te kunnen oogsten. Het saladeseizoen laat niet lang meer op zich wachten.

Uien en knoflook

Ook de uien en knoflook varen wel bij deze heerlijk warme dagen. Het loof is snel gegroeid maar helaas groeide ook het onkruid vlot door. Doordat het loof van uien en knoflook weinig licht tegenhoudt, komt er vaak veel onkruid op tussen de planten. Het wieden kost veel tijd en is bovendien niet het leukste tuinklusje.

Daarom hebben we vorige week gemaaid gras tussen de planten gelegd. Deze bodembedekking houdt licht en warmte tegen waardoor er veel minder onkruid opkomt. Mijn doel is om deze zomer maximaal een uurtje per week bezig te zijn met onkruid wieden en bodembedekking is een van de manieren om dat doel te gaan halen!

Koolgewassen

Op onze zandgrond is het kweken van de meeste kolen niet zo makkelijk als op rijke kleigrond.

Spitskool en boerenkool zijn in onze ervaring wél mooi groot te krijgen, zij het met flinke bemesting. De eerste zes spitskolen doen het goed. Het net hangt losjes over de kolen heen maar helpt goed om vogels en herten op afstand te houden.

Er zijn namelijk een paar herten die de laatste tijd regelmatig komen buurten en het liefst de jonge sappige blaadjes opknabbelen.

Omdat we het landje van de koolgewassen niet helemaal willen vullen met kolen, heb ik de rest gevuld met maïs. Doordat maïs een grassoort is, verstoort het de vruchtwisseling niet en kan je maïs dus eigenlijk overal in de moestuin kwijt. Ideale plant!

Maïs

Vorig jaar hadden we al een flink aantal maïsplanten maar dit jaar zijn het er nog meer geworden. We houden alle drie namelijk enorm van maïs en konden er vorig jaar niet genoeg van krijgen.

Vijf minuutjes koken of lekker op de BBQ, hoe meer maïs, hoe beter wat ons betreft. Maar op de oogst is het nog even wachten want de plantjes staan pas sinds vanochtend in de grond.

Je ziet ze nauwelijks op de foto, zo iel zijn de plantjes nog. Maar met dit weer zullen ze de lucht in schieten en over een paar maanden bijna 2 meter hoog zijn. Wat een potentie he?

Aardappels

Het aantal aardappels is, in tegenstelling tot de maïs, juist kleiner dit seizoen. Naast de ruggen met aardappels heb ik vanochtend nog wat maïsplanten neergezet om het landje te vullen.

Dat we minder aardappels in de tuin hebben gezet, heeft te maken met de veenmollenvraat. De beestjes die hier in de bollenstreek flink huishouden, eten hele gangen door de aardappels heen. Die gangen vullen zich vervolgens met aarde waardoor maar een klein deel van de aardappels goed eetbaar is.

We beleven weinig plezier aan het schillen en schoonmaken van zulke misvormde en mishandelde aardappels. Daarom dit jaar alleen twee vroege rassen: Doré en Eersteling. Ze zijn fraai opgekomen, binnenkort de ruggen een beetje ophogen (aanaarden).

 

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.