Fotoblog


Afgelopen weekend gingen we even onkruid wieden en rondneuzen in onze moestuin: even lekker kijken hoe alles groeit en bloeit. Een fotoverslagje.

Aalbessen

Het viel meteen op dat de bessen flink uitlopen. Waar de takken eerst alleen nog maar bedekt waren met wat mos, komen daar nu steeds meer blaadjes bij.

Aan de voet van de planten ligt een flinke berg verteerde oude stalmest. Daar kunnen ze het hele seizoen van groeien en bloeien.

De oude struiken moeten zichzelf dit jaar bewijzen. Vorig jaar gaven ze een matige oogst. Als dat dit jaar weer het geval is, vestig ik mijn hoop op ons rijtje jonge struiken en moeten de oude struiken het veld ruimen. De tijd zal het leren…

Uien & Knoflook

Tussen de winteruien en de knoflook stond alweer aardig wat onkruid, dat lijkt vaak sneller te groeien dan de groenten  zelf.

Op de hurken en met een onkruidemmertje aan de slag dan maar. Verstand op nul en de onkruidplantjes er stuk voor stuk uit trekken. Er stond vooral zaadonkruid en gelukkig maar een kleine hoeveelheid kweekgras.

Na een uurtje wieden ziet het geheel er al een stuk mooier uit. Waar de knoflook en de uien de winter niet overleefd hebben, heb ik nog wat nieuwe teentjes respectievelijk uitjes geplant. Die laat ik eerst even opkomen, daarna ga ik met bodembedekking voorkomen dat er opnieuw onkruid opkomt.

Spitskool

De spitskolen staan nog niet zo lang in de grond en de vraag is in onze tuin altijd hoe lang het goed gaat. De veenmollen, de enige plaag in onze tuin waar we echt last van hebben, knagen de plantjes graag om.

Tegen veenmollen zijn de plantjes lastig te beschermen maar om vogels tegen te houden, hebben we een provisorische constructie gemaakt van latjes, bamboestokken en een net. Eigenlijk had ik liever insectengaas gebruikt maar dat moeten we nieuw kopen, nog niet aan toegekomen dit seizoen. Eerst maar even zien hoe dit gaat…

Peultjes

De peultjes staan langs hun oude vertrouwde stuk gegalvaniseerd betonijzer, een restant van toen we onze slaapkamer en badkamer gingen verbouwen en voorzien van vloerverwarming.

De kleine grijpertjes van de planten grijpen zich al vast aan het ijzer. Zo kunnen ze zich tijdens het groeien optrekken richting de zon.

Eerdere jaren zetten we aan beide kanten van het hekje plantjes, dit jaar houden we het bij een enkele rij. De planten kunnen namelijk flink woekeren en in het bos van blad waren de peultjes vaak lastig te vinden.

Sla

Onze eerste 6 slaplantjes staan dapper maar een beetje eenzaam in de grond. Met hun kleine aantal blaadjes bedekken ze nog maar weinig grond. De bladeren vangen in deze dagen echter genoeg licht om flink te kunnen groeien.

Over enkele weken zullen de plantjes zijn uitgegroeid tot fraaie kroppen en gaat het saladeseizoen beginnen.

Vanaf mei eten we bijna dagelijks salades van kropsla, pluksla of spinazie. Met een eitje van eigen kippen en asperges, die je hier kan wildplukken in de duinen.

Maar eerst nog even geduld en binnenkort alvast nieuwe plantjes in de grond zetten.

Aardbeien

De aardbeien groeien misschien nog wel het snelst van alle planten. Vooral de ouderejaarsplanten lopen mooi uit. De planten die ik afgelopen augustus heb verplant, moeten hun draai nog een beetje vinden.

Tussen de blaadjes meende ik ook al wat knopjes te zien. Nog maar een paar weken en de eerste aardbeien zullen verschijnen. Voor die tijd nog wel wat stro tussen de planten leggen en de vruchten beschermen tegen andere zoetekauwen, zoals de eenden die onze tuin regelmatig bezoeken en graag een zomerkoninkje proeven.

IJsheiligen

Samenvattend is het weer een feest in de moestuin: je ziet alles groeien en de grond wordt langzaam maar zeker bedekt met groenten. Binnenkort maïs, pompoen en courgette voorzaaien zodat we die meteen na IJsheiligen uit kunnen planten. Genieten!

Nieuwsbrief

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.