De lente hangt in de lucht, de temperaturen zijn omhoog geschoten! Het moestuinseizoen staat voor de deur en er kan al volop worden voorgezaaid. Bij menig moestuinier staan er in huis talloze voorzaaitrays vol met potentie. Maar hoe zorg je er nou voor dat je voorgezaaide plantjes sterk en gezond blijven in plaats van slap en slungelig worden?

De eerste truc is: zodra de plantjes opkomen, de zaaitray naar een koele maar lichte plek. Nu de vorst voorbij is, staan onze zaailingen buiten. De verhouding tussen temperatuur en licht is essentieel voor sterke, stevige plantjes. Als deze verhouding verstoord is, doordat de temperatuur hoog is maar de hoeveelheid licht nog beperkt, worden de plantjes groot maar erg slap. Hierdoor  breken de steeltjes gemakkelijk en eindigt het voorzaaien in een teleurstelling.

Zaailingen in de vensterbank van de warme woonkamer staat dus wel gezellig maar is absoluut niet het beste voor je plantjes.

Een tweede truc is van onderaf bewateren. Dit betekent dat je je zaaitrays in een laagje water zet waardoor de grond zelf voldoende water kan opzuigen. Als je van bovenaf bewatert, met een gietertje of plantenspuit, is de kans op schimmels veel groter. Het zou zonde zijn om je jonge plantjes zo vroeg in het seizoen al ziek te zien worden. Geef dus niet teveel water (een laagje van 0,5 tot 1 cm onderin de zaaitray is echt zat!) en laat de potgrond de benodigde hoeveelheid water zelf opzuigen.

Tenslotte is ook bij voorzaaien timing essentieel. Het heeft totaal geen zin om nu al pompoenen of courgettes voor te gaan zaaien, dat kan je veel beter eind april doen. Wat nu wel kan is onder andere doperwten, peultjes en tuinbonen voorzaaien. Als je nog weinig moestuinervaring hebt, kan je een zaai- en plantkalender gebruiken, hierin staan ook de tijdsintervallen waarin je bepaalde groente kan voorzaaien.

Nieuwsbrief

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.