Tuinbonen hebben over het algemeen weinig bescherming tegen vorst nodig. Andere planten kunnen minder goed tegen koude nachten!

Veel moestuiniers hebben in maart, april en begin mei talrijke plantjes voorgezaaid en uitgeplant in de moestuin of direct in de volle grond gezaaid. Op een zonnige dag in het voorjaar kan je namelijk zomaar de lente in je bol hebben! Toch komt nachtvorst nog vrij regelmatig voor in deze periode. Hoe kan je jonge plantjes het beste beschermen tegen nachtvorst?

Op internet en in tijdschriften staan vaak foto’s van elegante cloches of stolpen die over jonge zaailingen heen zijn geplaatst. Het ziet er mooi uit en de plantjes worden ook zeker beschermd tegen harde wind. Helaas houdt zo’n glazen mini-kasje bijzonder weinig warmte vast tijdens een koude nacht. Vergelijk het met een auto: als de zon erop schijnt, kan de temperatuur in de auto flink oplopen. Als het ’s nachts echter vriest, zal het in de auto ook enorm koud worden. Enkel glas isoleert namelijk erg slecht.

De isolatiewaarde van een stolp, cloche of een grote glazen pot kan verbeterd worden door eerst wat stro rond en op de plantjes te leggen en vervolgens de stolp hier overheen te zetten. Ook een berg bladeren, een jute zak of een oude handdoek houdt warmte een stuk beter vast dan enkel glas. Deze materialen kan je natuurlijk ook als isolatiemateriaal gebruiken zonder het gebruik van een stolp, cloche of glazen pot.

Als je veel plantjes tegelijk tegen vorst moet beschermen, kan je ook vliesdoek kopen. Dit werkt als een dun dekentje en houdt bovendien wind en hagel tegen. De temperatuur onder vliesdoek ligt een aantal graden hoger dan in de buitenlucht. Andere isolerende materialen, zoals bubbeltjesplastic, hebben eenzelfde werken.

De beste methode tegen vorstschade is natuurlijk voorkomen dat je plantjes te vroeg worden uitgeplant of uitgezaaid. Zaai of plant je groenten dus niet te vroeg in de volle grond. Wat een goede timing is voor het zaaien en planten van specifieke groentes, kan je terugvinden in de zaai- en plantkalender. Het kan verleidelijk zijn om zo vroeg mogelijk te planten of te zaaien maar het is zonde om na een nacht flinke vorst helemaal opnieuw te moeten beginnen. In andere woorden: voorkomen is beter dan genezen!