Wil je graag een moestuin beginnen maar heb je door een drukke baan, een gezin en/of een groot aantal andere hobby’s relatief weinig tijd voor je moestuin? Of heb je voldoende tijd maar wil je vooral de kans op een flinke oogst vergroten? Volg dan de volgende drie tips voor een makkelijke moestuin op!

1. Koop plantjes in plaats van zaden

Veel groenten die gezaaid kunnen worden, worden ook in de vorm van kleine plantjes in het tuincentrum of bij de plantenkweker verkocht. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten sla en andijvie maar ook aan kruiden en verschillende koolsoorten.

IMG_6517Het kopen van plantjes in plaats van zaden heeft meerdere voordelen:

Voordeel 1

Je kunt sneller oogsten! Het uitgroeien van zaadje tot klein plantje duurt enkele weken. Als je dus plantjes in de grond zet, heb je enkele weken voorsprong ten opzichte van zaaien. Je kunt hierdoor eerder oogsten; afhankelijk van het weer en van de soort groente al binnen enkele weken na het planten.

Als beginnende moestuinier maar ook als meer ervaren tuinier is deze tijdswinst soms prettig, bijvoorbeeld als het te laat in het seizoen is om nog te zaaien maar je nog op tijd bent om te planten.

Tegen het einde van het moestuinseizoen worden de dagen namelijk te kort en de temperaturen te laag om zaadjes uit te laten groeien tot volwassen groenten. Als je dan toch nog een keer kunt oogsten door te planten in plaats van te zaaien, is de keuze voor plantjes kopen gauw gemaakt!

Voordeel 2

De kans is (iets) kleiner dat je plantjes worden opgegeten. Vooral kleine plantjes zijn erg in trek bij slakken en vogels. Hoe groter de plantjes, hoe minder last van vraat ze zullen hebben. Al blijven slakken lastig uit de buurt te houden, ook bij grotere planten.

IMG_6731Voordeel 3

De basis is goed. Als beginnende moestuinier is het soms best een uitdaging om te voorkomen dat je jonge plantjes slap, slungelig en breekbaar worden tijdens het opkweken. De plantjes die je bij een goede kweker koopt, kunnen vaak beter tegen een stootje. Als je na wat moestuinervaring het planten en verzorgen van groenten onder de knie hebt, kan je daarna aan de volgende uitdaging beginnen, namelijk het opkweken van zaad tot plantjes.

Groenten die geschikt zijn om als plantje te kopen: 

Let op! Sommige groenten kunnen beter wél gezaaid worden. Denk hierbij aan snel groeiende bladgroenten zoals spinazie en pluksla maar ook aan worteltjes.

2. Kies planten die de bodem goed bedekken

Planten die de bodem goed bedekken, houden onkruid tegen. En hoe minder onkruid, hoe minder tijd je kwijt bent aan wieden! Als je een beetje moestuin ervaring hebt, weet je dat onkruid wieden een tijdrovende bezigheid kan zijn. Kortom, het kan verstandig zijn om zeker in je eerste moestuinjaar planten te kiezen die de bodem zo goed mogelijk bedekken.

De voordelen van bodembedekking

Het bedekken van de bodem werkt onkruid op verschillende manieren tegen.

IMG_6729Ten eerste wordt licht tegengehouden. Licht is een van de basisbenodigdheden van alle planten en dus ook van onkruid. Onkruid dat in de schaduw van andere planten probeert te groeien, blijft over het algemeen klein en beheersbaar.

Ook wordt regenwater tegengehouden door de planten die de bodem bedekken. Net als licht hebben alle planten voldoende water nodig om te kunnen groeien. Zeker op droge gronden zal onkruid dat onder een andere plant probeert te groeien het dus moeilijk krijgen.

Bovendien wordt de aarde onder bestaande planten vaak met rust gelaten. Het is lastig wieden onder bijvoorbeeld een slakrop. Aangezien er door het gebrek aan licht en water toch al weinig onkruid onder de planten staat, is er ook weinig noodzaak tot wieden. De bodem bevat veel onkruidzaden waarvan een groot deel “slaapt”. Als de bodem met rust wordt gelaten, worden deze onkruidzaden dus ook niet wakker gemaakt en ben je nóg minder tijd kwijt aan onkruid wieden.

Voorbeelden van groenten die de bodem goed bedekken zijn:

3. Kies planten die weinig zorg nodig hebben

De ene groentesoort vraagt om meer tijd en aandacht dan de andere. Sommige groenten kan je simpelweg zaaien of planten en vervolgens hun gang laten gaan. Ze groeien gestaag door, hebben weinig last van vraat, vereisen geen bepaalde verzorging en zijn op een gegeven moment gewoon klaar om geoogst te worden.

Andere groenten vragen een bijzondere behandeling. Een goed voorbeeld hiervan is de tomaat. De tomatenplant vormt gedurende haar hele leven zogenaamde “dieven”. Dit zijn zijtakjes die wél energie van de plant verbruiken maar geen of weinig vruchten maken. Net als dieven komen deze zijtakken alleen dingen halen en geven ze niks terug. Als je tomaten in je moestuin wilt gaan kweken, moet je deze dieven dus leren herkennen. Vervolgens moet je gedurende maanden steeds de dieven weghalen. Al met al een tijdrovend werkje!

IMG_5921Courgetteplanten, daarentegen, zijn een stuk minder tijdrovend. Als de planten op het juiste moment worden geplant, kan je ze daarna gewoon hun gang laten gaan. Ze zullen gedurende de warmere maanden in een rap tempo groeien en voor je het weet verschijnen de eerste bloemen en dus vruchten. Ook de vruchten zelf groeien bijzonder snel en het oogsten is een fluitje van een cent. Het meeste werk bestaat uit regelmatig even kijken of er al nieuwe courgettes klaar zijn om geoogst te worden.

Kortom, door je groenten verstandig uit te kiezen, kan je jezelf gedurende het moestuinseizoen enorm veel tijd en werk besparen!

Groenten die relatief weinig zorg nodig hebben: