Het moestuinseizoen loopt echt op haar einde. In de tuin is behalve oogsten niet zoveel te doen en thuis is het vooral een kwestie van genieten van alle oogst. Een update.

IMG_6222

 

De mais is klaar om geoogst te worden. De eerste kolf is geoogst, de rest zit nog aan de planten. Door alle regen van afgelopen tijd, hebben we de tuin even met rust gelaten. De grond wordt er namelijk niet beter op als je er met nat weer in gaat zitten wroeten. Het weer lijkt langzamerhand weer wat bij te draaien dus binnenkort maar eens nieuwe kolven oogsten.

 

 

 

DSC_0940

 

Ook de eerste knolselderij is geoogst en opgegeten. Heerlijk herfstig spul is het, wat smaak en geur betreft. Tot nu toe hebben we er alleen knolselderij-aardappelpuree van gemaakt maar wie weet hoe de overige knollen gaan eindigen de komende maanden. Soep misschien?

 

IMG_6227

 

Ook de pompoenen zijn stuk voor stuk klaar voor de oogst. De stengeltjes drogen in en ik heb zo’n voorgevoel dat we binnenkort een flinke voorraad pompoenen mee naar huis gaan nemen. In de moestuin lijken de pompoenen niet zo groot maar als ze thuis eenmaal op de snijplank liggen, zijn ze opeens enorm. Kortom, van een pompoen kunnen we wel drie dagen eten. Dat belooft wat voor de komende maanden…

 

 

IMG_6177

 

 

Waarschijnlijk zijn er weer een hele berg bramen rijp om geplukt te worden dus vandaag of morgen neem ik een emmertje mee naar de tuin om de oogst binnen te halen. Hopelijk hebben de tere vruchtjes de regen goed doorstaan en kunnen we de komende dagen snoepen van de zoete bramen.

 

 

DSC_1015

Nog lang niet alle bonen zijn geoogst, alleen de cannellini bonen zijn allemaal geplukt, gedroogd, gedopt en ook al bijna opgegeten. De kidney, borlotti, bruine- en pronkbonen hangen nog in de tuin. Waarschijnlijk is een deel door de aanhoudende regen gaan rotten maar er is vast nog genoeg over om de komende tijd heerlijk van te eten.

 

Toch nog tomaten! Feest!
Toch nog tomaten! Feest!

 

 

De tomaatjes uit eigen achtertuin zijn voor een groot deel rood verkleurd en wat zijn ze lekker zoet! De tomaatjes die nog groen zijn zullen hopelijk nog profiteren van de mooie dagen van september. De tomaatjes snoepen we tussendoor op maar hopelijk blijft er ook nog genoeg over om een heerlijke tomatensalade van te maken. De basilicumplant heeft het in de achtertuin namelijk ook naar haar zin. Lekkere combi!

 
IMG_6211

 

Het grootste deel van de haricots verts is geoogst en ingevroren maar waarschijnlijk is er deze week nog wel een emmer boontjes te halen. Een probleempje is dat de vriezers bijna vol zitten met de oogst van afgelopen tijd. Het plan is om ook nog wat maiskolven en bramen in te vriezen. Als we alles orderlijk in de vriezer stoppen, passen er misschien nog wat boontjes bij. Ik ben benieuwd…