Ook al was het gisteren grotendeels droog, we hebben de moestuin nog maar een dagje links laten liggen. Door alle regen van afgelopen tijd is de moestuin waarschijnlijk veranderd in een modderpoel. De grond wordt er niet beter op als je dan in de tuin gaat werken.

Lekker meditatief taakje: boontjes doppen...
Lekker meditatief taakje: boontjes doppen.

Het was het eerste weekend in tijden dat we wel in Haarlem waren maar niet in de moestuin zijn geweest. Thuis was er trouwens ook genoeg te doen. Boontjes doppen, courgetteblokjes invriezen, bieten koken, raspen en invriezen. En natuurlijk een beetje poetsen, dat moet ook af en toe gebeuren.

Nadat we zaterdagochtend samen een uur droogboontjes hebben zitten doppen, was het gisteravond tijd om de bonen te proeven. Het plan was om ribollita te maken maar daarvoor hadden we toch echt kool nodig. En juist die kool staat nog in de moestuin te wachten om geoogst te worden.

Eenvoudig maar lekker herfstig comfort food: bonensoep uit eigen tuin.
Eenvoudig maar lekker herfstig comfort food: bonensoep uit eigen tuin.

Kortom, het werd bonensoep in plaats van ribollita. Een flinke berg bonen, een halve liter passata de pomodori, een blaadje laurier, wat spekjes, een teentje knoflook en dan lekker pruttelen. Oh en een opscheplepel aardappelpuree en een eetlepel eendenvet; restjes van het feestmaal van gisteren. Dat maakt een simpele bonensoep lekker smeuïg.

Vergeleken met het feestmaal van zaterdag, was dit een eenvoudige (kliekjes)maaltijd maar daarom niet minder lekker. Samen gezellig eten terwijl de regen tegen het raam tikt. Kaarsjes en nieuwe, warme sloffen aan. Zo gek is dat herfstige weer eigenlijk niet…