Droogbonen doppen


Buiten regent het nog steeds pijpenstelen en de moestuin is vast en zeker doorweekt. We doen niet eens een poging om in de tuin te gaan kijken want binnen is ook genoeg te doen.

Zoals de eerste droogboontjes doppen. Vorig weekend hebben we de cannellini boontjes geoogst en de peulen hebben de hele week liggen drogen op de keukentafel. Ook hebben we een paar borlotti en enkele pronkbonen meegenomen. Kortom, tijd om de boontjes te doppen want het is wel weer voor een gevulde bonensoep.

Witte cannellini bonen en prachtig paarse pronkbonen
Witte cannellini bonen en prachtig paarse pronkbonen.

Het is een heel werk om alle boontjes uit de peul te halen. Een groot deel van de peulen is nog niet helemaal droog en zo’n leerachtig peultje is des te lastiger open te krijgen. Een weekje langer laten drogen was geen gek idee geweest maarja, we waren die berg boontjes op tafel eigenlijk wel een beetje zat. In andere woorden: gewoon even doorzetten en afmaken.

Het is elke keer weer een verrassing hoeveel boontjes er uit de peulen komen. Soms een enkel mager boontje, soms 6 dikke bonen. De peulen gaan op de nieuw gestarte composthoop in ons achtertuintje. Want de schrale zandgrond van de oude Haarlemse stadswal kan nog wel wat extra vruchtbaarheid gebruiken.

De boontjes liggen op een groot dienblad verder te drogen en verdwijnen dit weekend waarschijnlijk al in de eerste ribollita van het jaar! Wordt vervolgd…

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.