Bramen plukken!


De bramen zijn rijp! Een teken dat de nazomer nu echt begonnen is. De zwarte vruchten zijn een van de laatste cadeautjes van de zomer. In ieder geval wat kleinfruit betreft.

IMG_6177De bramenstruiken in onze tuin stonden er al toen we de moestuin begin dit jaar huurden. Kortom, het was een verrassing hoe de planten zouden groeien en vooral hoe de vruchten zouden smaken. Groeien, dat hebben de bramen zeker gedaan. Lange uitlopers hebben ze gevormd. Aan de al bestaande takken zijn dit seizoen talloze mooie bramen gevormd. De nieuw gevormde takken zullen volgend jaar vrucht dragen.

De glimmende vruchten hadden weinig haast met rijp worden: pas sinds vorige week kunnen we af en toe een rijpe braam plukken en proeven. Daarvoor kon het natuurlijk ook wel maar pas nu beginnen de bramen lekker zoet te worden. Eerder waren de vruchten verschrikkelijk zuur en werd het voortijdig proeven elke keer keihard afgestraft.

Inmiddels laat een deel van de bramen gemakkelijk los van de plant, een teken dat de bramen rijp zijn. Hoe vaster de vruchten aan de struik zitten, hoe groter de kans dat het proeven een zure sessie gaat zijn. Kortom, we staan regelmatig samen bij de bramenstruik om te voelen of de vruchten al los genoeg zitten. Samen snoepen, gezellig! En ook nog gezond, die mooie zwarte vitaminebommetjes.

Hopelijk wordt het weer nog iets beter want een paar dagen zon en warmte zou de bramen goed doen. Het zou leuk zijn om een flinke schaal vol bramen te oogsten en voor het eerst bramenjam uit eigen tuin te maken. De tijd zal leren of dat dit jaar al gaat lukken. Fingers crossed! 

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.