Mais oogsten: wanneer?


Het duurde even maar eindelijk is het zover: de eerste mais is klaar om geoogst te worden! Maanden geleden zaaiden we de mais voor. De gele, rimpelige zaden kwamen al gauw op. Toch blijft het ongelooflijk dat de planten inmiddels meer dan twee meter hoog zijn.

Een stuk of 20 planten staan op een rijtje in de moestuin, uiteraard op het landje van de vruchtgewassen want van mais wordt de vrucht (nou ja, kolf) gegeten. Na de storm van een paar weken geleden stonden de planten allemaal in een hoek van 45 graden naar beneden gericht. Inmiddels staan de planten gelukkig weer mooi rechtop én heeft elke plant een paar mooie kolven ontwikkeld. Hoe weet je nou wanneer de kolven klaar zijn om geoogst te worden?

IMG_6175
Bij deze (nog veel te slanke) kolf zijn de haartjes nog groen en aan het uiteinde iets rood. Te jong om geoogst te worden!

Kijk naar de haartjes aan de bovenkant van de kolf: 

De eerste hint komt uit de top van de kolf: aan de bovenkant van de kolf ontwikkelen zich in de loop der tijd groene draadjes. Deze piepen tussen de bladeren door, als een soort haartjes. Zodra deze draadjes van groen naar bruin verkleurd zijn, is de kans groot dat de kolf klaar is om geoogst te worden. De draadjes die verborgen zitten tussen de bladeren zijn nog wel groen.

Spiek tussen de bladeren naar de kleur van de maiskorrels: 

IMG_6222
Hier zijn de groene draadjes te zien die tussen de bladeren van de mais verstopt zaten. De uiteinden van de draden waren al wel bruin verkleurd.

Als je twijfelt over de rijpheid van de mais, kan je altijd even spieken door de bladeren aan de kant te duwen (niet eraf trekken!) terwijl je de kolf aan de plant vast laat zitten. Witte maiskorrels wijzen op een onrijpe kolf, (licht)geel betekent klaar om geoogst te worden en oranje betekent te rijp. Als de kolf nog niet rijp is, pak ‘m dan weer goed in met de bladeren. Anders kan het zomaar zijn dat de vogels jouw maiskorrels in de gaten krijgen en stiekem een hapje mee eten.

Controleer de kleur sap die uit de maiskorrels komt: 

Tenslotte is er nog een trucje om de rijpheid van de maiskorrels te testen: kijk naar de kleur sap die uit de maiskorrels komt als je er met je nagel of iets anders scherp een sneetje of gaatje in maakt. Als er doorzichtig vocht uit de korrels komt, is de kolf nog onrijp. Als er een melkachtige vloeistof uit de korrels komt, zit je goed.

Kortom, genoeg hints van de natuur om te bepalen of jouw mais al klaar is om geoogst te worden. En na het oogsten natuurlijk zo snel mogelijk smullen!

We eten onze maïs het liefst zo snel mogelijk na het oogsten op, zoals in onderstaande vlog. Kijk je mee?

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.