Ladingen boontjes…


Afgelopen weekend hebben we weer kilo’s boontjes geplukt om in te vriezen. De plantjes blijven namelijk maar boontjes produceren en we kunnen moeilijk elke avond boontjes eten.

Met een flinke boodschappentas fietsten we vrijdagavond naar de moestuin. De grond was doorweekt dus eigenlijk was het niet ideaal om in de tuin aan het werk te gaan. Maarja, het had al de hele week geregend en de boontjes moesten toch echt eens geoogst worden. Kortom, oude schoenen aan en aan de slag!

IMG_6211
Het is wel een hoop werk: alle boontjes wassen, doppen, blancheren, afkoelen en invriezen.

Een deel van de boontjes was door het natte weer gaan rotten. Met een laag van wittige schimmeldraden lagen de arme peultjes op de grond weg te rotten. Jammer! Gelukkig was de grote meerderheid van de boontjes nog mooi groen en onbeschadigd en konden we in een uurtje samen een flinke boodschappentas vol boontjes plukken.

Al die boontjes werden thuis stuk voor stuk gewassen, gepunt en geblancheerd. Na het blancheren werden de boontjes afgekoeld onder de koude kraan, waarna ze in diepvieszakjes de vriezer in gingen. Twee weken geleden werd er ook al zo’n lading boontjes ingevroren dus inmiddels hebben we een hele vriezerlade vol met haricots verts. Ook al hebben we twee vriezers, op de deze manier komt het einde van de vriezerruimte toch snel in zicht. Misschien moeten we ons toch eens gaan verdiepen in het wecken van groenten en fruit…

Aan de bonenplantjes hangt nu nog een groot aantal babyboontjes die in de komende dagen tot weken zullen uitgroeien tot volwassen boontjes. In andere woorden: we blijven nog even boontjes eten en uitdelen. Het houdt maar niet op met die moestuin-overvloed! Hoe gaat het met jullie oogst?

 

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

2 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.