Vanuit de trein zag ik gisteravond de plassen water in het land staan. Het hele bollengebied lijkt verzadigd met water nadat het dagenlang vrijwel continue heeft geregend. Geen tuinweer voor ons… Hopelijk komend weekend weer!
Ondertussen kokkerellen we thuis lekker door met alle groenten die uit de moestuin komen. Pompoenen, uien, courgettes, haricots verts, een variëteit aan droogbonen, aardappels en ga zo maar door. Honger zullen we voorlopig niet lijden. Wat soms wel een uitdaging is, is het creëren van variatie in de gerechten. Na een dag werken is het meestal een kwestie van vlot alles in de pan mikken om zo snel mogelijk een maaltijd op tafel te hebben. Toch zijn er een paar fijne kookboeken om inspiratie uit te halen, al gebruiken we de boeken (doordeweeks) eigenlijk te weinig.
Recent kocht ik Ottolenghi’s kookboek Plenty, een fijn kookboek waarin groenten de hoofdrol spelen. Hoewel er veel gerechten in staan met mediterrane groenten die niet in ons moestuintje groeien (zoals aubergine en paprika), zijn er toch ruim voldoende recepten met ingrediënten die we wel uit eigen tuin kunnen oogsten. Afgelopen week aten we een iets aangepaste versie van salade van nieuwe aardappeltjes. Met eitjes van eigen kippen in plaats van kwarteleitjes maar dat mocht de pret niet drukken.
Ook Jamie Oliver’s Italië kookboek komt goed van pas bij het verwerken van onze oogst. De Italiaanse keuken gaat sowieso goed samen met moestuinieren als je het mij vraagt. Het zijn vaak relatief simpele gerechten met een klein aantal pure producten van goede kwaliteit. Precies wat ons tuintje in dit seizoen te bieden heeft. Geen ontzettend grote variatie maar wél groenten die in het seizoen zijn en die geoogst worden op het moment dat ze op hun best zijn. Genieten!
M’n lievelings moestuin kookboek blijft dan ook de Zilveren Lepel. De Italiaanse kookbijbel, in andere woorden. Wat een heerlijk kookboek is dat! Weinig poespas, korte maar bondige instructies en altijd lekker. Bijkomend voordeel is dat het boek veel gerechten bevat waarin bonen gebruikt worden. Dát komt nog eens goed uit, met die overvloed aan droogbonen die de komende tijd uit de moestuin gaat komen. Dit is het eerste jaar dat we droogbonen uit eigen tuin kunnen oogsten dus enige hulp bij het verwerken van al die bonen is welkom.
Hoewel we nog wel een tijdje verse groenten kunnen oogsten, zal het op een gegeven moment klaar zijn met wekelijks de boodschappen uit de moestuin halen. Op dat moment zal de wintervoorraad aangebroken worden en dat zal grotendeels neerkomen op ingevroren boontjes, peultjes en bietjes, bewaarde aardappels, pompoenen, uien en een variatie aan verschillende droogbonen. Om te voorkomen dat de maaltijden eentonig worden, kunnen we een beetje kookinspiratie voor de wintermaanden goed gebruiken. Tijd om het dikke boek alvast uit de kast te halen en een mooi prominent plekje te geven op de keukentafel…