In de bonen


Afgelopen weekend hebben we niet alleen de eerste pronkbonen geoogst, ook hebben we stiekem een paar borlotti of kievietsbonen mee naar huis genomen. Wat een kleurrijk geheel!

DSC_0962

De kleurrijke pronkbonen hadden qua kleur soms wel iets weg van ibuprofen. Felroze maar dan ovaal van vorm en met kleine paarse stipjes en streepjes. Wat een indrukwekkende bonen, zowel wat kleur als wat grootte betreft. De groene schil geeft niks weg van het kleurenspektakel binnenin de peul. Elke keer is het weer een verrassing welke kleur bonen er uit de peul komt! We hebben namelijk een mix van verschillende pronkbonen in de tuin staan.

 

DSC_0971Terwijl de schillen van de pronkbonen gewoon groen zijn, lijkt de schil van de borlotti boon een beetje op de boon zelf. Zowel de boontjes als de schillen hebben paarsrode spikkeltjes en streepjes. De peulen waren in eerste instantie groen en kregen geleidelijk hun paarsrode streepjes. Tenslotte veranderde het groen in geel en bleef een kleurrijke peul over met daarin witte bonen met eenzelfde patroontje van paarsrode stippels en streepjes. Prachtig!

 

DSC_0976

Het grootste deel van de borlottibonen staat nog in de moestuin. De peulen zijn namelijk pas klaar om geoogst te worden als de peulen van groen naar geel zijn verkleurd en bij ons is het grootste deel van de peulen nog groen. De groene peulen hebben kleurloze boontjes dus we wachten geduldig af tot de peulen geel worden en de inhoud van de peul de karakteristieke borlottistreepjes krijgt.

 

DSC_0974

De eerste boontjes hebben we gekookt en vervolgens tot een salade verwerkt met bietjes, fijngehakte peterselie, een teentje knoflook en de lekkerste olijfolie die we in huis hadden. Smullen! De net geoogste boontjes hoeven, in tegenstelling tot bonen die gedroogd zijn, helemaal niet zo lang gekookt te worden. In iets meer dan een half uur waren de bonen zacht. Kortom, heerlijk makkelijk zomereten!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

4 reacties

  1. Ilse

    Ohhhh borlotti bonen… Ik heb op mijn blog een geweldig recept staan (vind ik zelf) voor een Italiaanse stoofschotel met borlottibonen…
    Ga hem even zoeken voor je

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.