Afgelopen weekend hebben we niet alleen de eerste pronkbonen geoogst, ook hebben we stiekem een paar borlotti of kievietsbonen mee naar huis genomen. Wat een kleurrijk geheel!
De kleurrijke pronkbonen hadden qua kleur soms wel iets weg van ibuprofen. Felroze maar dan ovaal van vorm en met kleine paarse stipjes en streepjes. Wat een indrukwekkende bonen, zowel wat kleur als wat grootte betreft. De groene schil geeft niks weg van het kleurenspektakel binnenin de peul. Elke keer is het weer een verrassing welke kleur bonen er uit de peul komt! We hebben namelijk een mix van verschillende pronkbonen in de tuin staan.
Terwijl de schillen van de pronkbonen gewoon groen zijn, lijkt de schil van de borlotti boon een beetje op de boon zelf. Zowel de boontjes als de schillen hebben paarsrode spikkeltjes en streepjes. De peulen waren in eerste instantie groen en kregen geleidelijk hun paarsrode streepjes. Tenslotte veranderde het groen in geel en bleef een kleurrijke peul over met daarin witte bonen met eenzelfde patroontje van paarsrode stippels en streepjes. Prachtig!
Het grootste deel van de borlottibonen staat nog in de moestuin. De peulen zijn namelijk pas klaar om geoogst te worden als de peulen van groen naar geel zijn verkleurd en bij ons is het grootste deel van de peulen nog groen. De groene peulen hebben kleurloze boontjes dus we wachten geduldig af tot de peulen geel worden en de inhoud van de peul de karakteristieke borlottistreepjes krijgt.
De eerste boontjes hebben we gekookt en vervolgens tot een salade verwerkt met bietjes, fijngehakte peterselie, een teentje knoflook en de lekkerste olijfolie die we in huis hadden. Smullen! De net geoogste boontjes hoeven, in tegenstelling tot bonen die gedroogd zijn, helemaal niet zo lang gekookt te worden. In iets meer dan een half uur waren de bonen zacht. Kortom, heerlijk makkelijk zomereten!
Ilse
Ohhhh borlotti bonen… Ik heb op mijn blog een geweldig recept staan (vind ik zelf) voor een Italiaanse stoofschotel met borlottibonen…
Ga hem even zoeken voor je
Ilse
Jaaa gevonden :)
http://uitmijnkeukentje.blogspot.nl/2014/10/italiaanse-bonen-stoofschotel.html
kan je gelijk weer een lading van je andere boontjes in kwijt..
Liefs Ilse
Aletta
Dank! Het is echt weer om lekker in de keuken aan de slag te gaan dus zulke tips kunnen we goed gebruiken!
ilse
Ik mis je een beetje op ig. Te druk om actief te zijn? ;)