Let bij het oogsten van pompoenen zowel op de vrucht zelf als op het steeltje.

Nazomer in de moestuin


Nadat het dagen achtereen regende, gingen we gisteravond voor het eerst weer even in de moestuin kijken. Aardbeien verplanten was het plan maar de grond was zo nat dat we maar onkruid zijn gaan wieden én de eerste bramen hebben geproefd.

Doorweekt was de moestuin na alle regen van afgelopen dagen. Zompige geluiden stegen op vanuit de grond zodra we een stap in de moestuin zetten. Eigenlijk geen geschikt moment om in de tuin te werken maar toch zijn we een uurtje aan de slag gegaan. Onkruid uit de grond trekken, een courgette oogsten en alvast wat slechte aardbeienplanten verwijderen.

Tientallen pompoenen liggen verstopt onder de grote bladeren.
Tientallen pompoenen liggen verstopt onder de grote bladeren.

Ook hebben we de pompoenplanten weer een beetje gefatsoeneerd. De planten hebben zich zo sterk uitgebreid dat ze zelfs de sloot in groeien. Een flinke pompoen hing nog net boven het wateroppervlak. Die hebben we maar een droog plekje op de kant gegeven voordat het steeltje afbreekt… Een afgebroken courgetteplant hebben we maar naar de composthoop gebracht. De overige courgetteplanten hebben nog een paar bloemen maar de grootste oogstpiek wat courgettes betreft lijkt voorbij.

Op het landje waar de bonen staan komen aan de rand inmiddels een paar peultjes en tuinbonen op. Tijdens het opruimen van de peultjes zijn er vast wat zaden in de vruchtbare aarde gevallen. Bij de tuinbonen heb ik in het begin van de zomer steeds even gespiekt hoe groot de bonen waren. Nadien liet ik de boontjes vaak gewoon in de grond vallen, in de veronderstelling dat de bonen nog te jong waren om te kunnen ontkiemen. Niet dus. Ik twijfel een beetje: zullen we de peultjes en tuinbonen in de tuin laten staan? Gewoon voor de gein kijken wat er gebeurt?!

Tenslotte hebben we de eerste bramen geproefd. Een beetje zuur waren ze nog, ze waren nog niet helemaal rijp. De bramen zaten ook nog iets te stevig aan de struik vast maar we konden het niet laten om alvast te proeven. Nog een paar dagen warmte en zon en dan kunnen we waarschijnlijk een mooie portie bramen oogsten, een teken dat de nazomer nu écht is begonnen…

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.