Na een heerlijk warm weekend in Drenthe, is het opeens herfstachtig weer in Haarlem. De regen tikt zachtjes op de lichtkoepel van de slaapkamer en vanuit de woonkamer zie ik de donkere wolken voorbij waaien. Tijd voor herfstig avondeten: pompoensoep!

De eerste pompoen: al een tijdje geleden geoogst en nu verwerkt tot een heerlijke stevige soep!
De eerste pompoen: al een tijdje geleden geoogst en nu verwerkt tot een heerlijke stevige soep!

De eerste pompoen lag al een tijdje op het dak van het kippenhok te wachten. Regen, zon, wind, de pompoen trok zich er niks van aan. Pompoenen doen niet zo moeilijk over de weersomstandigheden, ook na het oogsten blijven ze een tijd lang goed, ook al liggen ze buiten.

De meeste pompoenen liggen nog in de moestuin maar deze eerste mooie oranje pompoen hebben we al eerder geoogst. Het steeltje begon namelijk al in te drogen en ik keek al tijden uit naar een mooie oranje pompoen om ons  groene achtertuintje mee op te vrolijken.

Ook de binnenkant van de pompoen is prachtig oranje. Wat een rijkdom!
Ook de binnenkant van de pompoen is prachtig oranje. Wat een rijkdom!

De forse pompoen bleek ook van binnen prachtig oranje te zijn met, naast een kern van pitjes en draden, een mooie dikke laag vruchtvlees. Genoeg om een flinke pan soep van te maken. Met een ui uit de uienvlecht en een teentje knoflook van de grootgrutter, was de pompoen in no time omgetoverd tot een stevige herfstsoep. Een blokje tuinkruidenbouillon, wat water, een snufje komijn en een mespuntje zout erbij en de dampende soep was compleet. Heerlijk met een plakje zelfgebakken brood en een paar plakjes chorizo.

Ik zou bijna de houtkachel aansteken, zo guur is het buiten. Ook de geur van de pompoensoep doet me denken aan de herfst. Maar  voor het echt zover is, komt er hopelijk eerst nog een mooie warme nazomer. De mais is namelijk nog niet klaar, net als een groot deel van de droogboontjes. Het was heerlijk om even aan de herfst te proeven maar nu mag de zon weer terugkomen… Er komen namelijk vast nog voldoende herfst- en winteravonden om de rest van de pompoenoogst op te eten!