In het voorjaar hebben we op een regenachtige dag ontelbaar aardbeienplantjes in de drijfnatte grond gezet. De miezerige plantjes zijn uitgegroeid tot volwassen planten en het wordt tijd om ze te verplanten. Dit keer met wat mooier weer!

De kleine plantjes in het voorjaar, toen ze net begonnen te bloeien.
De kleine plantjes in het voorjaar, toen ze net begonnen te bloeien.

Vier soorten aardbeienplanten hebben we in het voorjaar besteld en geplant. Om het seizoen langer te maken, smaken te kunnen vergelijken en uit te zoeken welk ras het naar haar zin heeft in ons zanderige tuintje. Eén ras gaf maar weinig aardbeien (deels omdat de helft van de planten het moestuinseizoen niet overleefde), een ander ras viel wat smaak betreft tegen. Kortom, twee van de vier rassen nemen we mee naar volgend jaar: Korona en Ostara.

De aardbeienplanten zouden eigenlijk prima op hun plekje kunnen blijven staan en volgend jaar opnieuw een flinke oogst aardbeien opleveren. Maar omdat we maar met twee van de vier rassen verder willen, leek het ons wel een goed idee om alle planten een nieuwe start op een nieuwe plek te geven. Een tweede argument om de aardbeien te verplaatsen, is het onkruid dat tussen de plantjes staat. Vooral het wortelonkruid dat tussen de aardbeienplanten staat, is moeilijk weg te halen zonder daarbij de aardbeienplanten te beschadigen.

De rest van de tuin is na een seizoen flink wieden grotendeels vrij van wortelonkruid dus genoeg ruimte om de aardbeien een schoon plekje grond te geven. De aardbeienplanten die over zijn, geven we weg. Stiekem overweeg ik een deel van de plantjes in het plantsoen te zetten. Haarlem kan wat mij betreft nog wel een tintje groener! Maar eerst maar afwachten tot al die regen voorbij is, ik heb weinig zin om weer in de stromende regen aardbeienplantjes te verplanten. Wordt vervolgd…

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.