Iedereen met een moestuintje heeft momenteel een overvloed aan boontjes en courgettes, dacht ik. Niets is minder waar, zo blijkt.

IMG_5921Groenten ruilen op de tuin kan soms een uitdaging zijn. Bij iedereen zijn de courgettes en boontjes tenslotte  tegelijk klaar. Alles wat in het seizoen is, is moeilijk te slijten aan andere tuiniers. Tenzij de oogst bij iemand anders mislukt of wat later is.

Zo ruilden we afgelopen weekend een paar courgettes en boontjes tegen een prachtige doos vol verschillende soorten tomaten. Rode, oranje en gele varianten en dan ook nog kleine en grote soorten. Heerlijk! Zeker aangezien we zelf geen tomaten kweken in de moestuin, voelde het echt als een cadeautje.

De tweede ruildeal volgde afgelopen week: een collega wilde graag boontjes ruilen tegen een potje zelfgemaakte abrikozen jam. Haar tuin op het zuiden levert jaarlijks een grote hoeveelheid abrikozen en dat resulteert in een flinke hoeveelheid potjes jam.

Kortom, met een beetje rondvragen, lukt het vaak nog wel om een deel van het oogst overschot te ruilen tegen iets wat we zelf nog niet hebben. Zo hoeven we ook niet meer naar de supermarkt voor jam en tomaten!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.