Een deel van de oogst gaat de koelcel in om volgend jaar als pootaardappeltjes in de grond te zetten.

Pootgoed bewaren


Zelf had ik niet bedacht om pootgoed voor volgend jaar te bewaren. Mijn oom, die zondag op bezoek was, stelde echter voor om wat aardappeltjes bij hem in de koeling te bewaren. Goed idee!

Een deel van de oogst gaat de koelcel in om volgend jaar als pootaardappeltjes in de grond te zetten.
Een deel van de oogst gaat de koelcel in om volgend jaar als pootaardappeltjes in de grond te zetten.

Pootaardappels

Een klein deel van de aardappeltjes die we dit jaar geoogst hebben, kunnen we volgend jaar namelijk weer gebruiken om nieuwe aardappelplanten uit te laten groeien. De pootaardappeltjes, of pootgoed in moestuintaal, zullen na de lange winter geleidelijk uitlopers gaan vormen. Die uitlopers zijn het begin van een nieuwe aardappelplant. De aardappels die aan de nieuwe plant zullen ontstaan, zijn (genetisch) identiek aan de pootaardappel of moederknol.

Pootgoed bewaren

Als moestuinier is het dus goed mogelijk om je eigen pootaardappels te bewaren voor volgend jaar, mits je voldoende ruimte hebt om de aardappeltjes te bewaren. Pootaardappeltjes moeten namelijk koel bewaard worden. Niet een beetje koel in de schuur maar echt fris in de koeling. Nu zouden we een koelkastlade kunnen opofferen voor onze aardappels maar vaak genoeg hebben we de ruimte in de koelkast nodig voor de wekelijkse boodschappen. Kortom, ik had me er al bij neergelegd dat we volgend jaar opnieuw pootgoed zouden bestellen.

Tot mijn oom dus met het idee kwam om een aantal aardappels bij hem in de koeling te leggen. Met een grote koelcel is een gebrek aan ruimte bij hem niet aan de orde. De hele herfst en winter zullen de zorgvuldig geselecteerde aardappels in de koeling blijven liggen om te voorkomen dat ze uitlopen voor het de bedoeling is. Volgend voorjaar kunnen de aardappeltjes uit de koeling worden gehaald en zodra de aardappels weer wat licht en warmte krijgen, zullen ze geleidelijk uitlopertjes vormen.

Pootaardappels selecteren

Maar voor het zover is, moesten we eerst geschikte aardappels uitzoeken om voor volgend jaar te bewaren. Welke rassen zullen we volgend jaar opnieuw poten? Welke aardappeltjes zijn geschikt om gedurende de winter te bewaren? Hoeveel aardappels zullen we bewaren? Daarover morgen meer…

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

4 reacties

 1. wim

  He
  Tof idee. Maar op hoeveel graden moet je die dan bewaren?
  Ik heb hier in de buurt ook wel een grote koelruimte waar ik makkelijk een plaatsje zou kunnen bekomen om mijn aardappelen te bewaren. Alleen weet ik niet op hoeveel graden????
  Grt Wim

  1. Aletta

   Hoi Wim,

   Het varieert een klein beetje per ras maar tussen de 4 en 5 graden is geschikt voor langer bewaren van pootgoed. Succes!

   groet,
   Aletta

 2. Angela de Rooij

  Leuke tip: ik heb afgelopen voorjaar mijn uitgelopen biologische aardappels gewoon in de grond gestopt. Leverde goede oogst op, grote aardappels ook. De oogst was veel beter dan die van mijn geplante kleine pootaardappeltjes. Het is het proberen waard dus!

 3. Angela de Rooij

  Leuke tip: ik heb afgelopen voorjaar mijn uitgelopen biologische aardappels gewoon in de grond gestopt. Leverde goede oogst op, grote aardappels ook. De oogst was veel beter dan die van mijn geplante kleine pootaardappeltjes. Het is het proberen waard dus!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.