Eindelijk is het zo ver: de eerste pompoenen zijn klaar om geoogst te worden! Dit jaar hebben we prachtige oranje pompoenen zoals je ze in de supermarkt vaak ziet. Ook hebben we gele flespompoenen met een soort pukkels erop. Een kleurrijke combinatie!

Wat een welvaart: wel een fietskrat vol courgettes en voor het eerst ook met pompoenen!
Wat een welvaart: wel een fietskrat vol courgettes en voor het eerst ook met pompoenen!

Maanden geleden zaaiden we de plantjes voor en vlot kwamen de zaadjes uit. Pompoen willen wel groeien maar alleen als het lekker warm is. We lieten ze eerst een tijdje in de woonkamer staan maar daar groeiden de plantjes wel erg rap. Buiten in ons achtertuintje hebben ze vervolgens een tijdje staan kleumen waarna we ze een mooi plekje gaven in de moestuin. Pas na een paar weken in de koude voorjaarsgrond begonnen de planten een beetje te groeien.

In de loop der tijd werden de planten steeds groter en op een gegeven moment groeiden de planten als een soort wirwar door elkaar heen. Pompoenenjungle! Het pompoenenlandje is nauwelijks meer te betreden maar gisteren deden we een poging. Met lange broeken aan want die pompoenplanten hebben gemene stekeltjes aan zowel hun stelen als de bladeren.

De haricots verts groeien ook maar door: dit weekend weer een flinke emmer vol geplukt!
De haricots verts groeien ook maar door: dit weekend weer een flinke emmer vol geplukt!

De eerste twee pompoenen hebben we met een snoeischaar afgeknipt. Om pompoenen zo lang mogelijk te kunnen bewaren, is het belangrijk dat het steeltje aan de pompoen blijft zitten. Zonder steeltje verrotten de prachtige pompoenen veel sneller dan met steeltje. En lang bewaren, dat is wel fijn! Want ondertussen hebben we nog steeds zo’n overvloed aan boontjes en courgettes dat de pompoenen even geen prioriteit krijgen.

Op een koel plekje blijven ze voorlopig liggen. En als er eens een herfstachtige, koude dag aanbreekt, zal een van de pompoenen waarschijnlijk in de soep eindigen. Ik zie het al helemaal voor mee: een dampende pan vol intens oranje pompoensoep. Ultiem comfort food. Maar… voorlopig genieten we nog even van het zomerweer!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.