Kruidenboter maken


Met een overvloed aan verse kruiden uit eigen tuin, betrap ik mezelf erop dat ik de kruiden uit onze moestuin vaak en veel oogst maar ook vrij laagdrempelig weer weggooi omdat ik toch geen hele bos peterselie nodig bleek te hebben. Tijd om daar verandering in te brengen!

IMG_5925Een deel van de peterselie is al ingevroren maar nog steeds staat er een leuk bosje platte peterselie in een vaasje op tafel. Af en toe gebruik ik een paar blaadjes door de salade maar dat zet niet echt zoden aan de dijk. De kippen eten ook graag een hapje mee en zelfs dan blijft er nog een overvloed aan peterselie over.

Deze week maakte ik kruidenboter met peterselie uit eigen tuin. Weer drie takjes weggewerkt…

In een klein kommetje prakte ik 100 gram gezouten roomboter met een scheutje citroensap en een geperst teentje knoflook tot een smeuïg geheel. Vervolgens voegde ik een flinke eetlepel fijngehakte platte peterselie en nog een beetje grof zeezout toe. Nog een minuutje prakken en de zelfgemaakte kruidenboter was klaar!

Kruidenboter kan je ook met behulp van de food processor of staafmixer maken maar dan ben je langer bezig met schoonmaken dan met het opeten van de kruidenboter zelf. Al dat plastic vind ik zo’n ramp om schoon te maken, vooral vet blijft er aan plakken. Kortom, een kommetje, een scherp mes en een vork werken wat mij betreft prima. Binnen vijf minuten staat de zelfgemaakte kruidenboter met peterselie uit de moestuin op tafel! Voor herhaling vatbaar!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

5 reacties

  1. Ilse

    Kruidendokter kan je geweldig goed invriezen!
    Ik maak dan gerust kruidenboter van 500 gram boter en dan verpak ik ze in zakjes van bv 50 gram. In een grote zak de vriezer in en zo heb je t hele jaar eigen kruidenboter…. Dan kan je mss wel 15 takjes wegwerken ;)

    Leuk dat je je site hebt aangepast! Ziet er mooi uit!

    Liefs Ilse

    1. Aletta

      Dank voor de tip en het compliment! Wat een overvloed aan kruiden in deze tijd van het jaar he?! Genieten!

  2. Anita Dokter

    Lekker! Ik heb ook veel peterselie, ik vries het meeste in dat gebruik ik om bouillons te trekken voor soepen. (samen met andere kruiden). Ook lekker in zelfgemaakte knoflooksaus.

    Groetjes Anita

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.