De overvloed aan gele en groene courgettes is amper weg te eten, ook al oogsten we de courgettes als ze nog klein zijn. Afgelopen weekend maakte ik een courgette spiraal taart: kleurrijk, lekker én weer 4 kleine courgettes verwerkt!
De combinatie van af en toe een regenbui afgewisseld door warme, zomerse dagen doet de courgetteplanten blijkbaar goed. De ene na de andere bloem verschijnt aan de planten en binnen de kortste keren veranderen al die bloemen in courgettes. Lichtgroene, donkergroene en knalgele varianten hebben we dit jaar.
Vorig jaar maakte ik al eens een spiraalquiche met wortel en courgette. Het bleek een echt zaterdagmiddag klusje. Doordeweeks heb ik na het werk namelijk vooral trek in eten en geen zin meer in priegelwerkjes zoals plakjes courgette om elkaar heen draaien. Maar in het weekend kan dat gepruts best meditatief voelen.
De bodem maakte ik van 200 gram bloem, 100 gram roomboter, een theelepel zout en een eitje van onze eigen kippen. Die kippen blijven namelijk ook maar doorgaan met eitjes leggen dus net als met de courgettes, is het soms een uitdaging om de eitjes verwerkt te krijgen. Terwijl de deegbal in de koelkast lag te rusten, begon ik met plakjes courgette snijden. De dunschiller zorgde ervoor dat elk plakje zo dun was dat het gemakkelijk omgebogen kon worden tot een mooie spiraal.
Plakje voor plakje vulde ik de bodem vervolgens met gele en groene courgette, van binnen naar buiten. Zodra de hele bodem gevuld was, mengde ik nog vier van onze mini-eitjes met een bekertje slagroom (125 ml), wat verse tijm uit eigen tuin en wat zout en peper. Dit mengsel goot ik voorzichtig over de spiraal heen en het vulde vanzelf de kiertjes tussen de plakjes courgette.
Tenslotte 45 minuten in de oven (180 graden Celcius), konden wij mooi even douchen en alle aarde tussen de tenen en onder de nagels vandaan wassen. Want na zo’n dagje tuinieren, is schoon onder de douche vandaan komen misschien wel even lekker als zo’n courgette spiraal quiche!
Ilse
Heerlijk… hier gaan de courgette’s ook erg goed, dus mss ga ik hem ook wel maken… alleen dan zonder de bodem… :)
Aletta
Hoe doe je dat dan? Gewoon quiche zonder bodem? Of plakjes bladerdeeg van de supermarkt? Ben benieuwd!
Berta Drost
Heel mooi !