Ontploffende champagne


Dat de druk in de vlierbloesemchampagne flessen op zou bouwen, daar hadden we op gerekend. Maar dat ze daadwerkelijk als een soort molotov cocktails uit elkaar zouden spatten, dat kwam toch onverwachts. We lagen net in bed en schrokken wakker van onze ontploffende champagne…

Een mooie kom vol bloemschermen, klaar om tot siroop verwerkt te worden.
Een mooie kom vol bloemschermen, klaar om tot champagne verwerkt te worden.

Twee weken geleden begon het hele vlierbloesemchampagne project met het plukken van bloemschermen, het mengen van suiker met water en het laten intrekken van de vlierbloesemsmaken in het suiker en water mengsel. Vervolgens gist toevoegen, een paar dagen afwachten, zeven en bottelen van het mengsel.

Het mengsel begon te borrelen en te schuimen en als je je oor vlakbij de kom hield, hoorde je de belletjes naar het oppervlak borrelen. Ook na het bottelen bleef de vergisting doorgaan. Bij een van de drie flessen probeerde ik op dag een namelijk al te beoordelen of de druk aan het oplopen was. En ja hoor, bij het openen van de beugelfles, ontsnapte er al een klein “plopje”.

Het iets troebele, heerlijk ruikende brouwsel tijdens het bottelen.
Het iets troebele, heerlijk ruikende brouwsel gaat de fles in!

Bij twee van de drie flessen lieten we dus af en toe wat van de druk ontsnappen uit de fles. Fles nummer 3 lieten we ongemoeid, bij wijze van experiment. En dat hebben we geweten! Terwijl we net, al half slapend, in bed lagen, klonk er opeens gerinkel door het huis. Net alsof er een klein ruitje werd ingegooid of een flinke stapel glazen omviel. Maar kleine ruitjes hebben we amper, het zijn vooral enorme raampartijen, en de glazen waren keurig opgeborgen in de kast. Het kwartje viel pas toen we aan onze champagne voorraad dachten.

IMG_5812
Sterk spul, die vlierbloesemchampagne. En dan bedoel ik niet in de zin van alcoholpercentage.

Met het risico op ontploffende champagne in ons achterhoofd, hadden we de flessen gelukkig al op de onderste plank van de kast neergezet. Scheelde een hoop schoonmaakwerk! Gelukkig zijn er nog twee flessen over, al zijn we nu een beetje bang om bij de flessen in de buurt te komen. Er stond ook al flink wat druk op deze flessen, die we uiteraard meteen hebben laten ontsnappen. Wordt vervolgd…

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

7 reacties

    1. Aletta

      Oh nee! Wat een druk staat erop he… Stiekem ben ik toch een beetje opgelucht dat ik niet de enige ben waarbij het vlierbloesemchampagne maken niet helemaal goed gaat ;-)

  1. Ilse

    Ik moet er stiekem wel om lachen… Heel stiekem dan he…. Het idee jullie al in bed en dan ineens zo’n fles die uitelkaar spat … Hahaha… Ik zie ’t voor me… Oei… Lachte ik nou toch hardop? Succes met de overige 2 flessen!

    1. Aletta

      Hahaha we moesten er zelf ook hard om lachen hoor! En toen ook nog Berta (zie reactie hierboven) die bedolven werd onder een laag champagne… Explosief spul!

  2. Vera

    Zelfvoorzienend leven is vol risico’s :-)
    Vrienden van mij hebben een keer vlierbloesemlimonade gemaakt en dan kado gegeven, waarna het bij de gelukkige jarige midden in de keuken is ‘ontploft’. Het jaar daarop hebben ze gezegd dat hun verjaardagskado wordt dat ze hem geen vlierbloesemlimonade geven :-)

  3. Rietje

    Het schijnt er ook aan te liggen wat voor flessen je gebruikt. Die beugelflessen van Ikea zijn bijv. ook niet geschikt om cider in te maken; te dun…

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.