Vlierbloesemchampagne update


Vorig weekend begonnen we aan onze eerste poging tot vlierbloesem champagne maken en dit weekend was het tijd om het bruisende mengsel te bottelen. Bij de IKEA kochten we eerder al glazen flessen met een beugeldop dus op deze regenachtige zondagochtend konden we meteen aan de slag met de champagne, een trechter en de flessen.

IMG_5718De hele week stond het geurige vlierbloesem mengsel op het aanrecht. De eerste dagen leek er niet zoveel te gebeuren, het mengsel begon niet te borrelen zoals de bedoeling was. Blijkbaar zaten er onvoldoende wilde gisten op de bloemschermen om het mengsel aan het vergisten te krijgen. Kortom, tijd voor maatregelen.

Op woensdagavond hebben we een mespuntje droge gist aan het mengsel toegevoegd. Ook heb ik toen de bloemschermen en de citroenschillen met een zeef uit het mengsel gevist. Ik vond het er maar rommelig en viezig uitzien, die half verlepte bloemschermen. Het maakte het ook niet makkelijker om te zien of het mengsel al begon te borrelen. Kortom, bloemen en schillen eruit en gist erin.

Het iets troebele, heerlijk ruikende brouwsel gaat de fles in!
Het iets troebele, heerlijk ruikende brouwsel gaat de fles in!

En dat was blijkbaar precies wat er op dat moment nodig was. Donderdagochtend zagen we de eerste bubbeltjes vanaf de bodem van de kom omhoog borrelen. Donderdagavond lag er een laagje schuim op het mengsel. En vrijdagavond hoorden we het gewoon bubbelen in de keuken! Met allebei een oor vlakbij de kom, luisterden we nieuwsgierig en verrast naar ons eerste brouwsel.

En vandaag ging het mengsel dus van de kom over in de fles. Bottelen dus, al is dat wel een groot woord voor de kleine hoeveelheid champagne die we hebben gemaakt met de geurige vlierbloesem. Het vergisten gaat voorlopig nog een tijdje door dus we moeten oppassen dat de druk in de flessen niet al te hoog wordt. Het zou jammer zijn als de flessen uit elkaar spatten in de kast. Veel poetswerk en natuurlijk ook veel moeite voor niks… De komende dagen zal ik dus af en toe een fles openen en luisteren of de fles al “plopt”.

Over een week zou de champagne klaar moeten zijn. Spannend!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.