Aardbeien bewaren


De aardbeien kunnen inmiddels dagelijks geoogst worden en regelmatig zijn onze bescheiden oogstemmertjes te klein om de oogst te kunnen herbergen. De aardbeien stuiteren tijdens het fietsen haast uit het overvolle emmertje dus onderweg naar huis eten we maar vast wat zomerkoninkjes op. De kroontjes vliegen de berm in en vormen daar een lekker hapje voor de mieren en de andere kleine beestjes, denk ik altijd maar.

Met zulke joekels wordt het een steeds grotere uitdaging om de aardbeien oogst op te eten...
Met zulke joekels wordt het een steeds grotere uitdaging om de aardbeienoogst op te eten…

Eenmaal thuis verdwijnt het emmertje in de koelkast en elke ochtend wordt een deel van de aardbeien gewassen voor het ontbijt. Of we nou yoghurt of boterhammen eten, er zijn sowieso aardbeien bij. Heerlijk zoet, prachtig rood en natuurlijk van eigen kweek. Het is elke ochtend weer een goed begin van de dag.

Dé trucs om aardbeien van eigen kweek een paar dagen goed te houden zijn:

  • Bewaar de aardbeien in de koelkast. Buiten de koelkast worden de vruchten snel beurs en slap. Een dag bewaren buiten de koelkast lukt nog wel, daarna worden de zomerkoninkjes gauw minder mooi en lekker.
  • Dek aardbeien in de koelkast af, dan drogen ze minder snel uit.
  • Was de aardbeien pas als je ze gaat eten. Gewassen aardbeien zijn minder lang houdbaar dan de ongewassen vruchten. Haal het kroontje trouwens pas na het wassen weg, zo blijven de aardbeien het zoetst.

Het lukt nu nog net om de geoogste aardbeien met z’n tweeën op te eten maar waarschijnlijk duurt het niet lang meer voordat de oogst groter is dan onze maag. Tegen die tijd gaan we de de vruchten invriezen of er jam van maken. Wordt vervolgd…

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1 reactie

  1. ilse

    Ik heb van de week heerlijke siroop gemaakt. …. Kan je ook nog doen als het overschot erg groot is. . Morgen komt er een recept van online..
    Liefs ilse

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.