Fietsend vanaf het Bloemendaalse strand naar huis kwamen we afgelopen zondag zomaar ons gratis avondeten tegen: wilde asperges uit de duinen! Bij gebrek aan een tasje bij elkaar gehouden door een haarclip… Heerlijk, zeker met de eerste nieuwe Doré krieltjes en eitjes van kippen uit eigen tuin.
Een tijdje gelegen gingen we ook al op zoek naar wilde asperges in de duinen. Met moeite vonden we er een paar, het was waarschijnlijk nog iets te vroeg in het jaar. Ook het koude voorjaar zal niet hebben geholpen, pas bij warme dagen schieten de asperges de grond uit. Maar nu fietsten we terug vanaf het strand en zagen we de asperges opeens overal staan! De duinen blijken opeens veel meer te zijn dan heuvels zand met wat schrale struikjes en hier en daar een strookje gras.
Elke keer dat een van ons een asperge zag, remden we acuut en sprongen we allebei enthousiast van de fiets af. Het fietstochtje heeft iets langer geduurd dan verwacht maar we hoefden daarna niet meer naar de supermarkt. Wat een rijkdom!
Hoe weet je nou waar in de duinen de asperges groeien? De asperges zelf zijn niet zo groot en moeilijk herkenbaar tussen al het andere groen in de duinen. Wat het beste werkt, is opletten of je uitgegroeide asperges ziet. Dit zijn een soort groene pluimen die je één keer moet hebben gezien, daarna herken je ze voor altijd.
Alle asperges groeien uiteindelijk uit tot zo’n pluim. Die pluim zelf, daar heb je niks meer aan. Het vormt echter wel een goede indicatie van waar mogelijk nog meer asperges staan. Kortom, eigenlijk zoeken we in de duinen niet naar de asperges die we ’s avonds zo graag op tafel hebben staan maar naar de grote, uitgegroeide broers van deze asperges. De pluimen wijzen de weg naar de eetbare asperges.
Als we rondom zo’n uitgegroeide mega-asperge ook nog “gewone” asperges vinden, plukken we die zo laag mogelijk bij de grond af. Niet het hele jaar door trouwens; het asperge seizoen loopt tot 21 juni. Hoewel het verleidelijk kan zijn om ook daarna nog asperges te plukken, heeft dat op de lange termijn het gevolg dat de asperges mogelijk niet (of veel kleiner en dunner) terugkomen. Ook asperges hebben een zomervakantie nodig om van de zon te genieten en aan te sterken voor de koudere maanden van het jaar. Maar tot het zover is, genieten we nog even volop van dit gratis groen!
Bewaartip: als je de asperges niet direct opeet, bewaar ze dan in een vochtige theedoek in de koelkast. Op die manier blijven de asperges het langste goed.
ilse
Kan je ook chorus foto’s plaatsen van die grote broers?
Aletta Buurma
Gedaan! Zie de bovenste foto. Het is een exemplaar uit eigen tuin dus in de duinen moet je nog iets beter opletten om ze te spotten!