Tuinupdate mei


 

IMG_5364

 

 

De wind blaast de witte bloemblaadjes een voor een weg waardoor plots de eerste baby aardbeitjes tevoorschijn komen. Leuk! En nu hopen op een flinke portie regen; daar worden de aardbeien groot en sappig van!

 

 

IMG_5318

 

 

Ons eerste en enige kuikentje kroop uit het ei. Zo leuk, met een zwart stipje op het koppie. Inmiddels krijgt het kuikentje ook een paar zwarte veertjes en drentelt het de hele dag energiek door het hok. Samen met moederkip op zoek naar lekkere hapjes. 

 

IMG_5354

 

 

De tuinbonen bloeien uitbundig, zowel de rode variant (“double red”) als de gewone tuinbonen. Peulen heb ik nog niet gesignaleerd, daar is het vast nog een beetje te vroeg voor. Kan echter niet lang meer gaan duren als je het mij vraagt!

 

IMG_5376 (1)

 

 

Het bonenveldje op de tuin staan inmiddels bijna vol. Bruine bonen, pronkbonen, kidneybonen en cannellini bonen zijn erbij gekomen. Kortom, het wordt steeds gezelliger op het bonenlandje. 

 

 

IMG_5365

 

 

Er kon de afgelopen weken al flink geoogst worden, vooral spinazie en sla. We aten bijna elke avond salade uit eigen tuin. Eerst goed wassen en dan smullen! Dat sla eten gaat de komende weken nog wel even door, er komt nog een groot aantal kroppen aan…

 

 

IMG_5403

 

 

In de achtertuin verschijnen intussen de kersen aan de boom. Al lijken ze in dit stadium meer op groene olijven. Vorig jaar waren de vogels ons voor, ik ben benieuwd hoe het dit jaar gaat aflopen. De boom lijkt wel te profiteren van de flinke snoeibeurt van afgelopen voorjaar.

 

 

IMG_5426

 

 

Ook de aardappels groeien lekker door. Ze lijken het goed naar hun zin te hebben op ons zanderige grondje. Wat er ondertussen onder de grond afspeelt, dat blijft een raadsel. Zouden er aardappeltjes groeien of genieten de veenmollen er elke dag van een feestmaal?

 

 

IMG_5480

De courgette en pompoen planten hebben het een beetje moeilijk. Zou het de kou zijn? Of hebben ze last van droogte? Hard groeien doen ze in ieder geval nog niet, ook niet na een paar gieters water. Het zal vast de relatief lage temperatuur zijn waar ze last van hebben. Gelukkig zijn alleen de randjes van de bladeren geel. Kortom, geen groot probleem, zeker gezien de goede weersvoorspellingen voor eind volgende week.

 

IMG_5472

 

 

De kippen beginnen ook langzaamaan weer eitjes te leggen, na een onrustige periode van broeds zijn en vechten om het beste nestje. Gelukkig want de eitjes zijn heerlijk in salades of als basis voor zelfgemaakte mayonaise en meringues.

 

 

IMG_5474

De lupines aan de rand van de tuin blijven uitbundig bloeien. Zo fijn, een beetje kleur en een lekker plekje voor de bijen en de hommels. Ondertussen binden ze stikstof en verrijken daarmee de bodem. 

 

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1 reactie

  1. Jannie

    Wat een mooi overzicht van de maand mei Alet! Prachtige kleuren, leuke teksten. Ik geniet op een afstandje mee van jullie tuinavonturen. Veel plezier!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.