Meringues in de maak! Het opkloppen van de eiwitten met suiker is zo gebeurd, het wachten tot ze klaar zijn daarentegen...

Meringues


Na het maken van onze homemade mayonaise waren er nog twee eiwitten over. Zonde om weg te gooien. Meestal als we mayonaise maken, worden er dus ook meringues gemaakt. Een klusje van niks, op de afwas na…

Meringues in de maak! Het opkloppen van de eiwitten met suiker is zo gebeurd, het wachten tot ze klaar zijn daarentegen...
Meringues in de maak! Het opkloppen van de eiwitten met suiker is zo gebeurd, het wachten tot ze klaar zijn daarentegen…

Bij het maken van meringues begin ik altijd met de oven voorverwarmen op 100 graden én met afwassen, nog voor de suiker uit de kast is gehaald. Net als bij mayonaise maken, zijn er voor meringues een paar regels die ik in de loop der tijd the hard way heb geleerd.

Regel 1 luidt: maak alle spullen die je gaat gebruiken vetvrij. Nu zijn dat gelukkig niet zoveel spullen, enkel de mixerkom en de opklop-tool (draadgarde?!) van de mixer. Maar juist die twee dingen zijn na het maken van mayonaise glibberig van de olie. Kortom, eerst flink met afwasmiddel in de weer om het spul vetvrij te krijgen. Anders hebben de eiwitten straks echt geen zin om luchtig opgeklopt te worden. Ik heb wel eens gehoord dat sommige mensen een schijfje citroen gebruiken om hun spullen te ontvetten. Een lading afwasmiddel werkt ook prima. Scheelt weer een citroen.

Wat wél weer belangrijk is, hier komt regel 2, is dat de eieren zorgvuldig gesplitst worden. Als er maar een beetje eigeel bij de eiwitten zit, worden de eiwitten niet mooi stijf. Het splitsen van de eieren en het afwassen is bij meringues maken het meeste werk, het opkloppen zelf stelt weinig voor. Tenzij je het met de hand gaat doen natuurlijk, dan kan je de sportschool weer een dagje overslaan.

Nog drie toefjes zijn over, de rest is al opgegeten...
Nog drie toefjes zijn over, de rest is al opgegeten…

Regel 3 voor meringues maken luidt: gebruik 2x zoveel suiker als eiwit. Nu weegt een gemiddeld eiwit uit de winkel 30 gram maar de eitjes van onze krielkippen zijn een stuk kleiner. Bij het opkloppen van 2 eiwitten uit de supermarkt (totaal 60 gram), is dus 120 gram suiker nodig. Als de mixer op volle toeren draait, is het klusje zo geklaard. Binnen vijf minuten is het eiwit zo stijf dat je de kom op z’n kop kan houden zonder dat de inhoud eruit kiepert. Ook kan je van het schuim kunstige pieken maken en de draadgarde van een stoere kuif voorzien.

Lepel de toefjes schuim met twee lepels op het bakpapier en bak ze minstens anderhalf uur in de voorverwarmde oven. Heb je tussendoor mooi weer even de tijd om nóg een keer af te wassen!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.