Vandaag hadden we onze kippen precies een jaar en wat ik het afgelopen jaar vooral geleerd heb, is eieren verwerken. Soms gaven de dames ons wel drie eitjes per dag en als je dan een week geen eieren eet, liggen er opeens 21 eitjes in de koelkast… Kortom, wij aten het afgelopen jaar vaak quiche, frittata en heel veel gekookte eitjes bij het ontbijt.

Zelf mayonaise maken: een leuke manier om eitjes uit de achtertuin te verwerken!
Zelf mayonaise maken: een leuke manier om eitjes uit de achtertuin te verwerken!

Wat we ook leerden, was zelf mayonaise maken. Het was echt een kwestie van leren voor mij want wat koken betreft ben ik niet altijd even precies. Vaak denk ik bij recepten: wat een overdreven gedoe zeg, mik gewoon alles bij elkaar, dan komt het ook wel goed. Maar door schade en schande leerde ik dat dat vooral bij recepten met eieren niet goed komt. Nou ja, ook weer wat geleerd.

Ter ere van ons kippenjubileum, maakte ik vandaag weer eens mayonaise. Heerlijk om vanavond bij aardappeltjes uit de oven te eten! In de kom van de mixer mengde ik 2 eidooiers, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel azijn, 2 theelepels Dijon mosterd en wat zout en peper. Deze ingrediënten kan je zonder problemen bij elkaar mikken, zoals ik dat zo graag doe. Het wordt pas een precisiewerkje zodra je de 200 ml zonnebloemolie gaat toevoegen.

Dat moet namelijk écht geleidelijk, anders wordt het helemaal niks met de zelfgemaakte mayo. Dus eerst de mixer vol aan en vervolgens druppeltje voor druppeltje de olie toevoegen. Zodra de olie in het mengsel is opgenomen, weer een paar druppeltjes erbij. Zodra het mengsel wat lichter van kleur wordt, kan de olie in een klein straaltje worden toegevoegd, al ben ik daar nog steeds een beetje huiverig voor. Ik wil niet nog eens mijn poging-tot-mayo-maken zien mislukken…

Inmiddels heb ik het trucje onder de knie en staat de mayonaise in de koelkast af te koelen. De overblijvende eiwitten verwerk ik ondertussen tot meringues. Zo gaat er niks verloren van de prachtige eitjes, of ze nou uit de supermarkt of uit eigen achtertuin komen!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.