Eindelijk is het zover dat de voorzaaibakken en potjes onze achtertuin en woonkamer hebben verlaten. Bijna alle plantjes staan op de tuin, zij het nog niet allemaal in de grond. Heerlijk, weer wat orde in de tent!

De stambonen staan in de vollegrond, de stokbonen volgen binnenkort!
De stambonen staan in de vollegrond, de stokbonen volgen binnenkort!

Een van de laatste plantjes om het huis te verlaten, waren de bonen. Ze kwamen bijzonder snel op en groeiden binnen enkele dagen hun voorzaaibakjes uit. Op de tuin lijken het echter weer miezerige plantjes, zeker naast de uitbundig bloeiende tuinbonen en de enthousiast klimmende peultjes. Hopelijk wordt het gauw lekker warm, daar worden die kleine bonenplantjes zo blij van!

Naast een rijtje haricots verts, staan cannellini bonen, kidneybonen en bruine bonen. De boontjes staan knus bij elkaar; binnen een rij staan de plantjes om de 10 cm, tussen de verschillende rijen hebben we een afstand van ongeveer 40 cm aangehouden. In tegenstelling tot wat ik in januari in gedachten had, hebben we uiteindelijk toch een hoop stambonen in de tuin staan.

Het bamboe bouwwerk voor de pronkbonen
Het bamboe bouwwerk voor de pronkbonen

Bonen kunnen wat betreft groeiwijze worden ingedeeld in twee categorieën: boontjes waarvan de plantjes relatief laag blijven (stambonen) en bonen die graag de hoogte in groeien (stokbonen). De laatste soort heeft ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een paar bamboestokken waarlangs de plantjes omhoog kunnen klimmen. Het bouwen van die bamboeconstructies is even wat werk maar het voordeel ervan is dat je bij het oogsten lekker kunt blijven staan. Het klinkt erg lui maar eerlijk gezegd heb ik een hekel aan gebukt die boontjes oogsten. Het voelt altijd als een soort Twister spelletje; in de gekste houdingen sta je de boontjes te plukken, waarbij je moet opletten dat je niet op de andere plantjes of in je oogstemmertje vol bonen gaat staan.

Bijna alle bonen die ik dit jaar wilde proberen, waren alleen beschikbaar in een stamversie. Jammer maar helaas, dat wordt elke keer weer een workout tijdens het oogsten. Alleen de pronkbonen, die binnenkort als laatsten de grond in gaan, zijn klimmers. Dat komt mooi uit want juist die pronkbonen bloeien zo prachtig. Ik kan niet wachten tot er een muur van bloeiende bonen op de tuin staat. Kortom, laat de zon en warmte maar komen!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.