Een laatste stukje tuin erfenis begint tot haar recht te komen: de lupines gaan bloeien! De prachtige paarse en roze bloemen geven de tuin wat kleur, samen met de bloeiende bieslook.

De eerste lupine bloeit, wat een grote bloemen komen er toch uit zo'n plant! Het lieveheersbeestje zit er heerlijk op te zonnebaden.
De eerste lupine bloeit, wat een grote bloemen komen er toch uit zo’n plant! Het lieveheersbeestje zit er heerlijk op te zonnebaden.

Stiekem had ik de jonge plantjes een paar maanden geleden niet als lupine herkend, een aardige tuinbuurman vertelde me het. ‘Mits je het mooie bloemen vindt, is het slim om de lupines te laten staan. Ze binden namelijk stikstof.’

Dat stikstof binden klinkt ingewikkeld, als een soort scheikundig experiment op de moestuin. Waar het op neerkomt, is dat sommige planten, waaronder dus lupines maar ook veel bonensoorten, stikstof uit de lucht opnemen. Stikstof in gasvorm, dus zoals het in de gewone buitenlucht zit, is voor planten niet zomaar bruikbaar. In gebonden vorm kunnen planten het wél gebruiken en hoe! Ze hebben het zelfs nodig om goed te kunnen groeien.

De bieslook van de buren komt gezellig een kijkje nemen. Achter op de foto zie je ons grasveldje met picknickbank waar we al meerdere keren gegeten hebben deze maand. Verder naar voren het nog vrij lege bonenlandje, daar wordt aan gewerkt!
De bieslook van de buren komt gezellig een kijkje nemen. Achter op de foto zie je ons grasveldje met picknickbank waar we al meerdere keren gegeten hebben deze maand. Verder naar voren het nog vrij lege bonenlandje, daar wordt aan gewerkt!

Wat de lupines dus doen, is iets onbruikbaars in iets nuttigs omzetten. De gebonden stikstof wordt vervolgens aan de bodem afgegeven en kan door andere plantjes als voeding worden gebruikt. De grond wordt verrijkt, zonder dat je zelf ook maar iets hoeft te doen. Geen gesleep met mest en toch voeding voor de bodem!

De reden dat het bonenlandje om zo weinig mest vraagt, ligt ook in dit stikstofbinden. Veel bonensoorten kunnen, in samenwerking met bacteriën, stikstof uit de lucht omzetten in nuttige stikstofverbindingen. Op deze manier voorzien de bonen zichzelf van de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Lekker makkelijk voor ons…

Kortom, de lupines mogen blijven staan! De bieslook trouwens ook hoor. Ook al bindt bieslook geen stikstof, de paarse bloemetjes zijn prachtig en fleuren de tuin helemaal op!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.