Het eerste tuinklusje van maart: de tuinbonen voorzaaien. Door de bonenplantjes eerst binnen op te laten komen, krijgen ze een voorsprong van enkele weken ten opzichte van tuinbonen die direct in de koude tuingrond worden gezaaid. Door deze voorsprong zijn de tuinbonen eerder klaar en kan er dus eerder gesmuld worden. Kortom, dat voorzaaien is zeker de moeite waard!

IMG_4685
De voorgezaaide tuinbonen komen op. Wat een stevige stengeltjes hebben ze!

De lichtbruine, droge, iets gerimpelde zaden lijken in de verste verte niet op verse tuinbonen. Maar dat mag de pret niet drukken, als ze maar kiemkracht hebben. Kiemkracht is moestuintaal voor de mogelijkheid van zaden om uit te komen, uit hun hoesje te kruipen en een klein plantje te worden.

Opa teelt geen tuinbonen. ‘Oma vindt ze niet lekker’, verklaart hij. Gelukkig heb ik de kunst kunnen afkijken bij mijn vader. Hoewel kunst een groot woord is voor dit eenvoudige klusje. Tuinbonen doen niet zo moeilijk, die komen gewoon braaf op!

Om voor te zaaien, zijn er handige voorzaaibakken te koop met voor elk zaadje een eigen vakje. Ik mik eerst een berg potgrond in de bak en verdeel het over de verschillende vakjes tot ze bijna vol zitten. De boontjes duw ik vervolgens stuk voor stuk in een eigen vakje van de voorzaaibak, tot ze ongeveer een centimeter onder de grond zitten. Tenslotte worden de boontjes toegedekt met nog een extra laagje potgrond en zet ik de voorzaaibak in een bak met daarin een klein laagje water. Van onderen bewateren, noemt mijn vader dat. De grond neemt dan vanzelf voldoende water op om de tuinbonen te laten ontkiemen.

Zo moeten ze worden!
Zo moeten ze worden!

Bij mijn ouders stonden de voorzaaibakken altijd in de vensterbank van de slaapkamer dus dat doe ik mooi na! In de slaapkamer is het licht maar niet te warm. Als de boontjes in de woonkamer staan, groeien ze veel te snel uit tot lange, slappe slungels. In de slaapkamer, mits het daar lekker fris is, groeien de zaden uit tot sterke plantjes die een stootje kunnen verdragen als ze straks buiten de kou in moeten.

De nieuwsgierige bonenplantjes komen vaak binnen een week al een kijkje nemen boven de grond. En ja hoor, ook dit keer doen ze het goed! Alle 24 zaden komen op, zij het niet allemaal tegelijk. Vanaf half maart krijgen de boontjes gezelschap in de slaapkamer: de aardappels komen voorkiemen!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.