Stiekem gaat dromen over de moestuin toch een beetje samen met een planning maken. Vooruit, heel kort dan, zonder ingewikkelde termen. In januari maakten we op een kladblaadje een plattegrond van onze tuin. Als allereerste reserveerden we op deze plattegrond een stukje grond voor ons grasveld, uiteraard op een zonnig plekje. Het plan is om daar zomers heerlijk aan een picknicktafel te kunnen eten. Lange, warme zomeravonden van de fluitende vogels te kunnen genieten. Met vrienden aardbeienproeverijen te houden. Het is wel duidelijk waar onze prioriteiten liggen…

Rond dit grasveldje tekenden we een stukje voor de vaste planten, de planten die meerdere jaren op dezelfde plek blijven staan. Bijvoorbeeld bessenstruiken, rabarber, rozemarijn, lavendel, asperges en artisjokken. Het overgebleven deel van de tuin verdeelden we in zeven stukken, voor de volgende groepen planten:

  • Aardbeien! Na eten in de zon zijn de zomerkoninkjes prioriteit nummer twee.
  • Kolen: broccoli, boerenkool, palmkool. Alle soorten kool die je kunt bedenken, inclusief radijs (dat is blijkbaar een koolsoort ja!)
  • Bladgewassen: de groenten waarvan je de blaadjes opeet, zoals spinazie, sla, andijvie en veldsla.
  • Aardappels: omdat we in onze nieuwe tuin voldoende ruimte hebben en nieuwe aardappels zó lekker zijn.
  • Peulgewassen: alle groenten waar peulen aan komen! Uiteraard peultjes, maar ook tuinbonen, pronkbonen, borlotti bonen en haricots verts.
  • Wortelgewassen: gewassen waarvan je het ondergrondse deel, de wortel dus, opeet. Denk aan wortels, uien, pastinaak en knoflook.
  • Vruchtgewassen: groenten waarvan je de vrucht opeet, bijvoorbeeld mais, courgettes en pompoenen.
Prachtig, die zaden! Het is al een feest om ze te bekijken!
Prachtig, die zaden! Het is al een feest om ze te bekijken!

Na het kiezen van de gewassen, is het tijd om zaden te bestellen. Wat een heerlijk werkje is dat! De plaatjes op de verpakkingen alleen al! Opa is ‘geen lid van het internet’ en koopt zijn zaden, plantjes en pootgoed (zie moestuinwoordenboek achterin!) bij een winkel in de buurt. Zelf bestel ik alles online, waar het assortiment vaak veel groter is. De vraag is of je echt iets hebt aan zo’n ruim aanbod. Eerlijk gezegd zit ik vaak nodeloos lang te twijfelen tussen verschillende soorten bietjes, boontjes en koolzaden. Maar als ik op bestel klik en weet dat er binnenkort een doos met prachtige zaden op de post gaat, dan is het moestuinseizoen écht begonnen!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.