De zoet ruikende, crème-witte bloemschermen van de vlier duiken de laatste tijd in overvloed op. Hele bermen en parken staan er vol mee, niet alleen langs het fietspad richting de tuin maar ook in onze eigen straat, zag ik vandaag.
Vorig weekend maakte ik al vlierbloesemsiroop om de hele zomer Hugo’s te kunnen maken. Dit keer probeer ik iets anders: vlierbloesem champagne! Bij mijn favoriete televisieprogramma River Cottage zag ik jaren geleden al eens hoe deze zomerse champagne wordt gemaakt. Hoog tijd om het zelf ook eens te proberen! Door een gebrek aan geschikte flessen en een nog groter gebrek aan ervaring, probeer ik eerst maar een kleine hoeveelheid champagne te maken.
Ingrediënten:
- 2 liter heet water + 1 liter koud water
- 350 gram suiker
- 2 biologische citroenen, zowel schil als sap
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 10 grote vlierbloesemschermen (grootste stengels eraf knippen)
- evt. een mespuntje droge gist
Meng in een grote pan het hete water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Voeg daarna het koude water toe zodat er in totaal 3 liter water in de pan zit. Voeg het citroensap, de citroenschil (in reepjes), de witte wijnazijn en de vlierbloesem toe aan het mengsel en roer het even door.
Bedek de pan met een theedoek en laat het geheel een paar dagen op een koele plek staan. Kijk af en toe even onder de theedoek om te controleren of het mengsel al een beetje begint te schuimen. Indien dit niet het geval is, moet er op dit moment een mespuntje droge gist worden toegevoegd zodat het mengsel gaat vergisten.
Laat het mengsel daarna nog 3 a 4 dagen staan, nog steeds bedekt met een theedoek. Leg daarna kaasdoek of een schone theedoek in een zeef en zeef het mengsel hier doorheen in een schone kom of pan. Giet het gezeefde mengsel vervolgens in steriele, sterke glazen flessen met een beugeldop. Vul de flessen niet geheel maar laat de hals van de flessen leeg, gezien er tijdens het vergisten flinke druk kan opbouwen in de fles.
Laat de champagne tenminste een week in de fles vergisten voordat je het koel serveert. De champagne blijft maandenlang goed als je de flessen op een koele, droge plaats bewaart.
Tips:
- Pluk de bloemschermen op het moment dat de bloemetjes net beginnen te openen en er nog een aantal bloemknopjes gesloten zijn.
- Kies bij voorkeur een warme, droge dag uit om de bloemschermen te verzamelen. Pluk niet als de bloemen nat zijn.
- Haal niet alle bloemen weg, zodat je in het najaar ook nog vlierbessen kunt plukken.
Ilse
Leuk project!