De eerste spinaziegolf van het seizoen zit er bijna op; de plantjes beginnen door te schieten. In andere woorden, ze beginnen te bloeien waarbij alle energie naar de bloem gaat in plaats van naar verse, zachte spinazieblaadjes.
Hoe het doorschieten precies in gang wordt gezet, weet ik niet. Het zal wel iets met de toenemende daglengte en/of temperatuur te maken hebben. Het is in ieder geval de reden dat spinazie het best in het voorjaar en in het najaar gezaaid kan worden. Want die bloemen, daar doen we het niet voor.
Afgelopen weekend hebben we een van de laatste ladingen spinazie geoogst, een flinke plastic tas met een kilo groenvoer ging in het fietsmandje mee naar huis. Een klein rijtje spinazie staat nog in de tuin, genoeg voor een salade. En eerlijk gezegd vind ik dat wel prima, we hebben de laatste weken zoveel spinazie gegeten dat ik wel zin heb in iets nieuws. Groene pasta, cannelloni gevuld met spinazie en ricotta, salades vol groene blaadjes, geroerbakte spinazie met spekjes en champignons… Op een gegeven moment is het wel even klaar met de recept-inspiratie.
Wat ik dit jaar voor het eerst wil gaan proberen, is zaden van de spinazie “oogsten”. Kortom, een paar plantjes lekker door laten bloeien en zodra ze zijn uitgebloeid de zaadjes opvangen. Niet om te eten maar om in het najaar te zaaien. Op die manier hoeven we geen nieuwe zaadjes te kopen… Althans dat hoop ik; het schijnt nog niet zo makkelijk te zijn om zaden goed te bewaren, op een manier dat ze over maanden nog willen ontkiemen. We gaan het zien. Eerst de plantjes maar flink laten groeien en bloeien!
Ilse
Kan je het nou eten als het doorgeschoten is? En weet jij of de bloemenknoppen te eten zijn?
Aletta Buurma
De blaadjes eet ik nog wel als ze er een beetje lekker uitzien. De bloemknoppen heb ik nog nooit gegeten maar ik zal Google eens vragen of ze iets van culinaire waarde hebben! Goede vraag :D
lineke breukel
Ik heb van de hele plan (met bloemknoppen en al) een smoothie gemaakt. Smaakt kruidig… en ik leef nog steeds. Was echt lekker, gecombineerd met peen, munt en nog wat spul uit eigen tuin. Heel goed te eten dus.