Groeiwijze
Bieslook (Allium schoenoprasum) is een kruid dat nauw verwant is aan ui, prei en knoflook. Het is een vaste plant die gemakkelijk te kweken is en die het zowel in de zon als in de halfschaduw goed naar haar zin heeft.
De bladeren van bieslook bestaan uit holle, buisvormige sprieten. ’s Winters sterft het bovengrondse deel van de plant (grotendeels) af en al vroeg in het voorjaar zullen de groene sprietjes vanzelf weer uitlopen.
In de zomer, meestal in juni en juli, bloeit bieslook: aan een groot deel van de groene sprieten ontstaan bolvormige paarse bloemetjes. In deze bloemetjes ontstaat bieslookzaad: kleine, pikzwarte zaadjes die zich door de wind laten uitzaaien.
Doordat de plant al vroeg in het voorjaar uitloopt, kan bieslook gedurende een groot deel van het moestuinseizoen geoogst worden.
Voorbereiding
Bieslook krijgt een plekje bij de vaste planten, eventueel bij de andere kruiden. De plant neemt relatief weinig ruimte in maar houdt wel van een plekje in de zon of halfschaduw. Houdt hier dus rekening mee bij het zaaien of planten van bieslook.
Maak de grond waar de plant straks komt te staan mooi los en onkruidvrij. De verdere voorbereiding hangt af van of je bieslook gaat zaaien of of planten.
Zaaien & Planten
Bieslook kan gezaaid of gescheurd worden.
De kleine zwarte zaadjes kunnen geoogst worden uit de uitgebloeide bloemetjes. Ook zijn zaadjes te koop bij het tuincentrum of online. Zaaien kan tussen eind maart en eind augustus. De kleine zaadjes kunnen onder een dun laagje aarde in de volle grond worden gezaaid. De eerste magere sprietjes zullen vrij snel opkomen en lijken erg op jonge preiplantjes.
Het is makkelijker om bieslook te planten. Als je al een bieslookplant hebt, kan deze eenvoudig gescheurd worden. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. Graaf de plant uit, verdeel de kluit in twee delen en plant deze delen opnieuw, elk op hun eigen nieuwe plek. Ook kan je een plant uit de supermarkt proberen te planten.
Bieslook kan overigens ook makkelijk in een bloempot op het balkon of in de (achter)tuin worden geweekt. Zelf hebben we ook een pot met een bieslookplant in ons achtertuintje staan. Zo kunnen we vanuit de keuken even naar buiten stappen om wat verse sprietjes af te knippen. Heerlijk in bijvoorbeeld soep of salade.
Verzorgen
Bieslook redt zichzelf prima, het enige wat wij doen is onkruid wieden rondom de plant. Omdat de plant zichzelf zo makkelijk uitbreidt en uitzaait, halen we ook het overschot aan jonge bieslookplantjes weg. Voor je het weet, staat de tuin anders vol met bieslookplantjes.
Het regelmatig oogsten van bieslook stimuleert de plant om lekker door te groeien.
Na ongeveer 4 jaar wordt het tijd om de bieslookplant een nieuw plekje geven. Graaf de plant uit en zet haar op een ander plekje neer. Zo kan de plant weer met een nieuwe start beginnen.
Oogsten & Bewaren
De bieslooksprieten kunnen een groot deel van het moestuinseizoen geplukt of afgeknipt worden. Zoals hierboven al beschreven, stimuleert het oogsten zelfs de groei van de plant. Met name de sprietjes die geen bloem hebben gevormd, zijn geschikt om op te eten.
De sprietjes zijn vers geplukt het lekkerst maar kunnen ook nog enkele dagen in de koelkast of in een glas water op het aanrecht worden bewaard. Bieslook kan ook gedroogd worden zodat je ook ’s winters een voorraadje hebt.