Hoewel je niet veel gereedschap nodig hebt in de moestuin, zijn er een paar basisgereedschappen die goed van pas komen bij het bewerken van de grond, het zaaien, onkruid wieden en het oogsten.

Gereedschap voor grondbewerking

Mijn favoriete tuingereedschap: de spitvork.
Mijn favoriete tuingereedschap: de spitvork.

Hoewel spitten niet noodzakelijk is en waarschijnlijk ook niet zo goed voor de kwaliteit en vruchtbaarheid van de grond, is het toch handig om een spitvork of een spade te hebben. Zelf heb ik daarbij een uitgesproken voorkeur voor de spitvork. Als ik het hele moestuinseizoen slechts één stuk gereedschap mocht gebruiken, dan zou ik voor de spitvork gaan. Je kunt er ingeklonken grond mee losmaken, planten mee uitgraven en wortelonkruid mee verwijderen. Ook kan je de composthoop ermee omkeren en mest over de tuin verspreiden. Kortom, een echte aanrader.

Een hark kan ook gebruikt worden om de grond fijn te maken en te egaliseren. Zelf gebruiken we de hark zelden, behalve bij het zaaien van hele kleine zaadjes.

Gereedschap voor bij het onkruid wieden

Een schoffel of hak is handig als je staand onkruid wilt wieden. Deze gereedschappen kunnen gebruikt worden om snel tussen de rijen groenten door de schoffelen of te hakken en hierbij de onkruidplantjes los te maken van de grond. Doordat de onkruidplantjes bij onkruid wieden het  contact met de grond verliezen, kunnen hun wortels onvoldoende vocht opnemen om te overleven. Hierdoor drogen de plantjes uit en gaan ze dood.

IMG_6498Onkruid dat diep wortelt, zoals paardenbloemen, kweek en paardenstaart of heermoes, kan het best met wortel en al verwijderd worden. Hierbij komt een spitvork goed van pas. Het onkruid kan uit de grond worden gelicht waarna de grond van de wortels afgeschud kan worden.

Voor onkruid dat vlakbij je eigen plantjes groeit, kan het handig zijn om een schrepeltje te gebruiken. Dit is eigenlijk een soort hak maar dan met een korte steel. Ook kan een keukenmesje handig zijn bij het verwijderen van klein onkruid, bijvoorbeeld onkruid tussen tegels.

Zaai- en plant gereedschap

Om rechte zaaigeultjes te kunnen maken, is het handig om de steel van een schoffel, hak of hark te gebruiken. Deze steel kan je plat op de losgemaakte grond neerleggen en vervolgens een stukje de grond in duwen, afhankelijk van hoe diep de zaadjes gezaaid moeten worden.

Een fijn, stevig schepje komt ook goed van pas in de moestuin.
Een fijn, stevig schepje komt ook goed van pas in de moestuin.

Jonge plantjes kunnen in de grond worden gezet, nadat je met een klein schepje een gat hebt gegraven. Om langs een rechte lijn te kunnen planten, kan eenvoudig een vrijwel gratis hulpstuk worden gemaakt. Neem een stuk touw of waslijn en bindt aan beide uiteinden een recht stokje van circa 40 cm. Deze lijn kan vervolgens over een stuk grond worden gespannen. Langs deze lijn worden tenslotte de plantjes geplant, waardoor er een mooie rechte rij ontstaat.

Oogstgereedschap

Het handigste gereedschap tijdens de oogsttijd is een scherp mesje. Hiermee kunnen stengels worden doorgenomen en kroppen worden afgesneden. Een snoei- of oogstschaartje kan ook van pas komen. Vooral dikke stelen, zoals die van de pompoen, zijn handig met een snoeischaar door te knippen.

Voor het oogsten van knollen zoals aardappels, komt de spitvork weer van pas. Hiermee kunnen de aardappels eenvoudig uit de grond omhoog worden gewipt, waardoor de knollen gemakkelijk bij elkaar te rapen zijn. Ook bij het oogsten van wortels is een spitvork handig.

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!