Eindelijk.. bramenjam


Een fikse verkoudheid, nachtenlang kuchen en dan ook nog continu regenachtig weer. Ik heb de moestuin even links laten liggen. Maar gisteren zijn we weer vol goede moed begonnen. Met bramen plukken, that is.

De vruchtjes hebben wekenlang in de regen gehangen maar toch is het  grootste deel dapper blijven hangen. Klaar om door ons geplukt te worden in een van onze vele oogstemmertjes. Stuk voor stuk plukten we de bramen, al hebben we dit keer niet heel erg opgelet of de bramen wel los genoeg zaten. Met het doel om jam te maken in ons achterhoofd, maakte het niet zoveel uit of alle vruchten rijp en zoet waren. Een lading geleisuiker maakt veel goed en misschien is een klein zuurtje juist wel lekker bij al die zoetigheid.

IMG_6177Vanavond hebben we de zorgvuldig bewaarde glazen potjes in een pan met water schoon gekookt. Ondertussen hebben we ook de bramen gewassen en samen met geleisuiker in een pan verwarmd. De zwarte vruchten werden eerst een beetje donkerrood, vervolgens vielen ze stuk voor stuk geleidelijk uit elkaar en tenslotte bleef er een donkerpaars stroperig mengsel over. Ondertussen steeg er een zoete, warme damp op uit de pan…

Het doel met jam is om zo schoon mogelijk te werken maar juist op het laatste moment gaat het altijd mis, namelijk bij het vullen van de potjes. Hoe voorzichtig we ook zijn met onze kleine potjes en de juslepel, er gaat altijd wel iets naast. De ovenhandschoenen kunnen, kortom, direct de wasmand in.

Inmiddels staan de potjes op hun kop af te koelen zodat we morgenochtend onze eerste bramenjam van het seizoen kunnen proeven. De smaak en geur van nazomer en dat al op de vroege ochtend. Zin in!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

6 reacties

  1. Anita Dokter

    Mmm lekker hoor! Ik heb een soort vul-hulp gekocht dat zet je in het potje en zo knoei je niet meer op het potje. Een soort trechter met een grotere opening. Bij wecken word dat ook wel gebruikt, ik kocht een simpele van plastic, maar ze zijn er ook van rvs. Misschien een tip voor een volgende keer?

    Groetjes Anita

  2. Ilse

    Een paar handige tips voor je, je een appelmoes trechter kopen bij de huishoudwinkels, een grote trechter, zo blijft je potje schoon. En mocht je bij een kringloop een keer een magnetronsterilisator tegen het lijf lopen… kopen!… deze gebruiken mama’s om hun flessen te steriliseren voor de kleintjes. Ik gebruik deze altijd om mijn jampotten te steriliseren. Je vult hem met de aangegeven hoeveelheid water (in mijn geval 200 graden) en zet hem 10 minuten aan op vol vermogen. Zo kan ik 5-7 potjes tegelijk steriliseren…. want ik vind het altijd zo’n gedoe om die potten uit te koken :)
    Ben je nu weer helemaal opgeknapt?
    Liefs Ilse

  3. stefaan

    bramenjam, jam, jam, lekker.
    doet me eraan denken dat ik ook best weer een plekje in de tuin maak voor braambessen. Getver, ik krijg al het water in de mond als ik er aan denk. Mooie site overigens.

  4. Crombez Emiel

    Is de bramen confituur met pitten beter dan alleen het sap zonder de pitten?
    Volgens mij is dit zonder de pitten beter omdat je er geen last van hebt tussen de tanden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.